Cifra de afaceri din industrie a crescut în total (piaţa internă şi piaţa externă) cu 11,8% în septembrie 2017 faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu 10,9% în primele nouă luni din acest an, faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS).
Sporul pe primele trei trimestre din industria extractivă a fost de 15,3%, iar în industria prelucrătoare de 10,8%.
Totodată, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 11,3%, în primele nouă luni din anul 2017.
Valoarea afacerilor
Ierarhia creşterilor cifrei de afaceri din 9 luni pe marile grupe industriale este:
- industria energetică (+19,9%),
- industria bunurilor de capital (+15,8%),
- industria bunurilor intermediare (+9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,9%) şi
- industria bunurilor de uz curent (+5,2%).
Notă: Industria bunurilor intermediare (IBI); Industria bunurilor de capital (IBC); Industria bunurilor de folosinţă îndelungată (IBF); Industria bunurilor de uz curent (IBU).
Comparativ cu luna septembrie 2016, afacerile din industrie s-au majorat în industria extractivă cu 28,5% şi în industria prelucrătoare cu 11,5%. Pe marile grupe industriale au fost înregistrate creşteri în industria energetică (+62,4%), industria bunurilor de capital (+12,1%), industria bunurilor intermediare (+11,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,6%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,0%).
Creșterea cifrei de afaceri cu 9,4% din luna septembrie 2017, faţă de luna august, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, s-a produs ca urmare majorărilor din industria prelucrătoare (+9,4%) şi din industria extractivă (+6,6%), potrivit datelor INS.
La același termen, pe marile grupe industriale, cele mai mari creşteri au fost în industria bunurilor de capital (+22,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,9%) şi industria bunurilor intermediare (+8,3%), iar scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-6,8%) şi industria bunurilor de uz curent (-0,4%).
INS precizează că valoarea cifrei de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.
Comenzi noi
Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 11,3%, în primele nouă luni din anul 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri.
Creșterea totală cu 11,3% a comenzilor noi în industria prelucrătoare s-a datorat creşterilor înregistrate în:
- industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+27,7%),
- industria bunurilor intermediare (+15,7%),
- industria bunurilor de capital (+9,1%) şi în
- industria bunurilor de uz curent (+3,5%).
Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna septembrie 2017, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au crescut cu 5,1%, ca urmare a majorărilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+68,9%) şi industria bunurilor intermediare (+15,1%). Pe de altă parte, scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (-2,3%) şi în industria bunurilor de uz curent (-0,9 %).
De asemenea, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut, în septembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, cu 10%, pe fondul rezultatelor consemnateîn industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+21,5%), industria bunurilor de uz curent (+10,4%), industria bunurilor intermediare (+10%) şi industria bunurilor de capital (+9%).