marți

23 aprilie, 2024

21 iulie, 2020

Poziția fiscală rămâne principala vulnerabilitate a României, în contextul în care povara cheltuielilor sociale și salariale a atins un nivel istoric în raport cu veniturile, de 83% în acest, se arată într-o analiză realizată de economiștii ING Bank. În acest context, o creștere de taxe și impozite este aproape inevitabilă în 2021, odată cu încheierea alegerilor.

”Privit în comparație cu cel al statelor din regiune, deficitul bugetar al României nu pare a fi din alt film, însă rigiditatea structurii sale este de natură să îngrijoreze. Procentul cheltuielilor salariale și sociale a atins un nivel record în acest an. Având în vedere rigiditatea acestor cheltuieli (nu pot fi reduse rapid sau chiar deloc), credem că executivul va adopta o abordare de plafonare a acestor cheltuieli până când economia va veni din urmă și va permite diluarea lor prin creșterea veniturilor bugetare”, notează Valentin Tătaru, economist ING România.

Având în vedere contextul electoral, analistul nu se așteaptă la reforme de impact care să stabilizeze finanțele publice. Mai problematică este însă incertitudinea care planează asupra politicilor pe termen mediu.


Prin urmare, nu putem ignora riscul ca – în special pe zona deficitului public – măsurile reparatorii să fie amânate până când ajustarea va fi nu doar dureroasă, ci va duce și la o contracție economică”, explică Valentin Tătaru.

Majorarea taxelor, aproape inevitabilă

În acest context, specialiștii ING consideră că o majorare de taxe și impozite va fi greu de evitat în 2020, odată cu încheierea ciclului electoral.

Un lucru care devine tot mai clar din punctul nostru de vedere este că va fi foarte dificil pentru orice guvern să evite majorarea taxelor în 2021. Suspectul principal este TVA, dar nu am exclude și măsuri de impozitare a veniturilor și pensiilor mari”

Analiștii ING se așteaptă la o majorare de circa 10% a pensiilor în septembrie.


”Oficialii au dat de înțeles că pensiile se vor majora cel mai probabil cu 10% de la 1 septembrie, față de 40%. Prognoza noastră de deficit bugetar, de 8,6% din PIB, are în vedere o majorare de 10% a pensiilor, iar agențiile de rating par a avea așteptări similare”, notează ING.

Cu privire la viitoarele decizii de rating, specialiștii băncii olandeze sunt de părere că România și-ar putea menține statutul de investment grade doar dacă reforma pensiilor va fi amendată și procentul de creștere redus de la 40%.

Moody’s și Fitch vor reevalua perspectivele economiei locale în octombrie, iar S&P în decembrie.

Presiuni pe structura deficitului de cont curent

ING anticipează o îmbunătățire cu un punct procentual a deficitului de cont curent, la 3,5% din PIB în acest an. Cu toate acestea, economiștii se așteaptă la o deteriorare a structurii de finanțare a acestui deficit.

”În 2019, doar jumătate din acest deficit a fost finanțat din investițiile străine directe (ISD). Din păcate, dar deloc surprinzător, în primele cinci luni din 2020, balanța ISD este negativă. Acest lucru se va schimba cel mai probabil în lunile ce urmează, pe măsură ce economiile se redeschid, dar, per ansamblu, ne așteptăm la o deteriorare a structurii de finanțare a deficitului de cont curent”, notează economistul

În consecință, presiune pe curs și pe rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) vor persista.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: