1 aprilie, 2013

Ponderea cheltuielilor cu pensiile în PIB a scăzut de la 9,3% în anul 2010 la 8,7% anul trecut, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică. Asta deși valoarea nominală a sumelor alocate a crescut ușor, de la 48,8 miliarde lei în 2010, la 50,5 miliarde lei în 2011 și 50,9 miliarde lei în 2012. Și cu toate că valoarea pensiei medii lunare a crescut cu opt procente în ultimii doi ani.

Pe de o parte, numărul de mediu de persoane care au beneficiat de pensie din partea statului a scăzut semnificativ, numai anul trecut asigurările sociale înregistrând o diminuare de 100 de mii de persoane. De reținut, reducerea s-a produs în proporție de 60% prin diminuarea numărului de persoane încadrate la invaliditate, urmare în principal a controalelor instituite și nu a dispariției fizice a persoanelor în cauză.

Doar 40% din reducerea numărului de pensionari aflați în plată s-a produs pe calea diminuării numărului de populație în vârstă (15% la titularii drepturilor care aveau vârsta legală de pensionare, 16% la urmașii lor și 11% la cei pensionați cu drepturi parțiale, în timp ce un mic spor, de 2%, a fost înregistrat la pensionarea anticipată).


Pe de altă parte, inflația a fost mai mare decât creșterea nominală a pensiilor atât în 2011 cât și în 2012, ceea ce ar fi trebuit să conducă la o evoluție negativă a puterii de cumpărare în ambii ani menționați ( am scris ar fi trebuit, deoarece în comunicatul INS se indică o creștere de 0,1% a pensiei medii reale).

În ceea ce privește evoluția pensiilor de la un an la altul pe categorii de beneficiari, doar la urmași ( +7,2%) a fost înregistrată o evoluție peste medie a nivelului pensiei, în timp ce pensia anticipată (-3,1%) și pensia anticipată parțială (-6,5%) au cunoscut diminuări destul de importante. Pensionarii propriu-ziși au avut o creștere de 2,5% a veniturilor nominale.

În fine, ar mai trebui observat că peste un sfert dintre cei care primesc pensie nu au contribuit la sistem pe măsura sumelor obținute din diverse motive. Ceva mai mult de 14% este ponderea persoanelor cu dizbilități care le împiedică să desfășoare o activitate remunerată normală iar 11% este ponderea urmașilor celor care aveau dreptul la pensie dar au încetat din viață.

Dar ceea ce lipsește din statistica prezentată, din cauza faptului că seria statistică a fost întreruptă la mijlocul anului 2012 (nota bene – odată cu măsurile de austeritate ce au implicat diminuarea salariilor și majorarea TVA ), este numărul și pensia medie a celor care îndeplinesc simultan și condiția de vârstă legală și cea de stagiu complet de cotizare.


Numărul acestor pensionari propriu-ziși cu drepturi depline se situează undeva în jur de 1,8 – 1,9 milioane persoane, ceea ce înseamnă doar o treime din numărul total de primitori de pensie.

Restul beneficiarilor au fost asimilați pe varii considerente cu aceștia și le-au afectat indirect nivelul pensiei cuvenite după o viață de activitate conform legii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: