Rata anuală a inflației a scăzut în august nesemnificativ, la 9,43%, față de 9,44% în iulie.
Cea mai mare parte a creșterii prețurilor de consum în august 2023 provine de la produsele alimentare care s-au scumpit cu aproape 12%, comparativ cu aceeași lună din 2022.
Serviciile s-au scumpit și ele cu 11,7%, cele mai mici scumpiri în august consemnându-se în cazul produselor nealimentare (+7%) și care „cântăresc” aproximativ cât jumătate din coșul de consum luat în calcul de statistică.
Măsura temporară de plafonare a adaosului comercial la produsele alimentare de bază introdusă prin OUG 67/2023 nu s-a resimțit decât marginal în buzunarele românilor. Din toate alimentele, uleiul s-a ieftinit cel mai mult (-21,5%), urmat de făină (-12,3%) și mălai (-3,4%), de altfel și singurele scăderi de prețuri ale alimentelor.
O altă cauză pentru care rata inflației în august a fost mai mare decât se anticipa, o reprezintă scumpirea cu 20,8% a medicamentelor, comparativ cu luna precedentă. Partea bună este că inflația de bază, a scăzut față de luna iulie cu 1,1 puncte procentuale ajungând la 12,1%, fiind pe trasa corectă pentru a ajnge la o singură cifră până la sfârșitul anului.
La polul opus, dintre produsele alimentare cele mai mari scumpiri s-au consemnat la zahăr (+30%), margarină și ouă (+20%), pește proaspăt (+19%).
Importăm inflație
O mare parte din inflație este importată odată cu alimentele, ale căror prețuri cresc susținut în toată Uniunea Europeană. Importurile de produse alimentare, la șapte luni au crescut cu 16% față de aceeași perioadă din 2022, până la 6,3 miliarde euro, reprezentând 9% din total importuri.
Scumpirea serviciilor provine în principal din creșterea costurilor cu forța de muncă, un domeniu în care salariile sunt elementul esential pentru stabilirea prețului. Astfel, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian și serviciile de apă, canal și salubritate cu câte 19% fiecare, urmate de igienă, cosmetică (+17%), HoReCa (+16%). În rest, scumpiri pe toată linia, neînregistrându-se scăderi de preț.
La produse nealimentare (+7%, scumpiri pe total), singurele ieftiniri s-au înregistrat la energie electrică și combustibili (ambele subcategorii, scăderi cu 3%).
Conform celui mai recent raport BNR privind inflația, la sfârșitului anului rata inflației va ajunge la 7,5%, pentru ca în 2024 să coboare la 4,4% și la 3,8% la jumătatea lui 2025.
Totodată, mai spun economiștii Băncii Centrale, așteptările inflaționiste se plasează pe o traiectorie descendentă, dar cu valori ce se mențin peste intervalul țintei. Presiuni relativ persistente în 2023 vor proveni din partea prețurilor bunurilor din import.
***