vineri

29 martie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

9 martie, 2021

Comisia Europeană încearcă să atenueze riscurile care decurg din faptul că datele UE sunt gestionate de țări terțe, prezentând o serie de obiective pentru 2030 menite să ajute blocul comunitar să dețină tehnologii avansate de procesare a datelor.

Obiectivele stabilite de Comisie, care urmează să fie prezentate marți,  listează o serie de repere care trebuie atinse până la sfârșitul deceniului pentru a ajuta blocul să devină „suveran digital” prin construirea de „capabilități tehnologice”.


Potrivit Euractiv, una dintre problemele pe care Comisia le-a identificat ca reprezentând un real pericol la adresa autonomiei europene este cel al stocării în exteriorul granițelor UE al datelor generate în interiorul UE.

Cloud computing e dominat de SUA. Alternativa UE: edge computing

Studiile în baza cărora Comisia și-a elaborat strategia – denumită ”Digital Compass” – arată că 90% dintre datele UE sunt gestionate de companii americane.

”Datele produse în Europa sunt astăzi stocate și procesate în afara granițelor UE, iar valoarea acestor date este extrasă tot în afara granițelor UE. Acest lucru poate aduce riscuri în ceea ce privește securitatea cibernetică, vulnerabilități de aprovizionare, posibilitățile de schimbare, precum și accesul ilegal la date de către țările terțe”, transmite Comisia Europeană.

Piața globală a serviciilor cloud este dominată de Amazon, Microsoft, Google (toate din SUA) şi Alibaba (China).

(Citiți și:””Corona-Zoom pe defazajul UE”: Doar o viziune unitară poate păstra UE – cu România în ea – în competiția dură cu SUA și China. Sumarul numărului 93 al CRONICILOR Curs de Guvernare”)


Conștientă de dificultatea unei competiții directe cu acești giganți IT, Comisia Europeană propune trecerea de la modele de infrastructură centralizate bazate la noile tehnologii  ”edge computing”- stocarea datelor și prelucrarea acestora mai aproape de locația în care este nevoie, pentru a îmbunătăți timpii de răspuns și a economisi lățimea de bandă

În acest sens, Comisia dorește ca până în 2030 să fie înființate în UE 10.000 de noduri „distribuite într-un mod care să garanteze accesul la serviciile de date cu latență redusă (câteva milisecunde) oriunde ar fi amplasate companiile”.

Conectivitate și microprocesoare

Ca parte a noilor obiective, Comisia constată că atingerea conectivității gigabit până în 2030 este esențială și, în acest sens, accentul ar trebui pus pe implementarea tehnologiilor fixe și mobile, inclusiv 5G și 6G.

Un obiectiv concret este ca toate gospodăriile europene să fie acoperite de o rețea Gigabit și toate zonele populate să fie acoperite de rețele 5G până în 2030.

În ceea ce privește obiectivele de conectivitate, documentele mai menționează că „microprocesoarele” sunt o tehnologie-cheie la baza lanțului valoric strategic pentru o serie de aparate de generația următoare. Cu toate acestea, deși în Europa se proiectează și se produc cipuri high-end, Comisia spune că în acest domeniu „există lacune importante”.

Pentru a recupera în acest domeniu, Comisia a stabilit ca obiectiv ca ”cel puțin 20% din valoarea producției globale” de semiconductori și procesoare să fie realizată în interiorul UE.

20 de milioane de specialiști IT

În ceea ce privește competențele digitale și ocuparea forței de muncă, Comisia dorește să vadă „20 de milioane de specialiști TIC angajați în UE, cu convergență între femei și bărbați”, pe lângă îndeplinirea obiectivelor din Planul de acțiune al Pilonului european al drepturilor sociale, care are ca scop ca cel puțin 80% din populația adultă din întregul bloc să dețină abilități digitale de bază până la sfârșitul deceniului.

(Citiți și:”Interviu Guntram Wolff, directorul Bruegel: Europa are capacitate, dar îi lipsesc spiritul antreprenorial și universitățile de top”)

Aceste lucruri ar trebui să fie însoțite de o creștere a digitalizării afacerilor în UE, 7% dintre firmele din UE preluând servicii de cloud computing, big data și inteligență artificială până în 2030, precum și dublarea numărului de start-up-uri inovatoare.

Comisia mai spune că toți cetățenii europeni ar trebui să aibă acces la dosarele medicale electronice până în 2030, moment până la care ar trebui să existe o rată de 100% pentru furnizarea online a serviciilor publice-cheie disponibile pentru cetățenii și întreprinderile europene.

În plus, Comisia stabilește și obiectivul ca 80% dintre cetățenii UE să dețină un document electronic de identificare.

După publicarea ”Digital Compass”, Comisia urmează să înceapă un amplu proces de consultare cu privire la modul de atingere a țintelor.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: