Indicatorul de încredere macroeconomică CFA România Macroeconomic Confidence Index s-a redus în decembrie 2016 faţă de luna anterioară cu 4,3 puncte, până la valoarea de 61,3 puncte, apropiată de minimul înregistrat în vara anului 2015, potrivit comunicatului Asociației CFA România, emis joi.
Evoluția indicatorului s-a plafonat la maximul de 65 de puncte înregistrat în noiembrie și în iunie 2016, sugerând epuizarea unei tendințe crescătoare declanșate în vara anului 2012.
Plafonarea încrederii este evidențiată și de evoluția indictorului care exprimă anticipaţiile membrilor CFA România, de 54,5 puncte (curba roşie pe grafic), în vreme ce condițiile corente sunt apreciate încă în creștere (curba verde).
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni au consemnat un curs anticipat de 4,5000. La fel și pentru orizontul de 12 luni.
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2018/ianuarie 2017) a avut o valoare mediană de 1,50%, în scădere cu 0,35% faţă de exerciţiul anterior.
CFA România este asociaţia analiştilor financiari certificaţi de Chartered Financial Analyst Institute (SUA) , una dintre cele mai prestigioase organizații de profil ale lumii. CFA România este una dintre cele 144 de societăţi membre ale CFA Institute. În prezent, CFA România are peste 200 de membri.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011, și cuantifică anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.
Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii – şi la anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.
Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.