vineri

19 aprilie, 2024

1 noiembrie, 2015

61736057Două dintre persoanele rănite vineri noaptea în incendiul din clubul Colectiv din Capitală au decedat, duminică, una la Spitalul de Arşi, cealaltă la Bagdasar, numărul morţilor ajungând astfel la 30. Între 80 şi 90 dintre victimele spitalizate ale incendiului din clubul Colectiv din Capitală sunt în stare gravă sau critică, potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Anchetatorii au început, duminică, la Poliţia Capitalei, audierea unor martori de la incendiul declanşat, vineri noapte, în clubul Colectiv.

Doi dintre răniţi au murit

Alte două victime ale incendiului din clubul Colectiv din Capitală au decedat, duminică, una la Spitalul de Arşi şi cealaltă la Bagdasar, numărul morţilor ajungând astfel la 29, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, citat de Mediafax.


Secretarul de stat în MAI a precizat că este vorba despre două femei, care erau în stare critică.

Decesul a survenit duminică dimineaţă.

Femeia care a decedat la Spitalul Bagdasar avea 31 de ani şi se numea Mimi Voicu, potrivit unor surse apropiate victimei.

Astfel, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului de vineri seară din clubul Colectiv a ajuns la 29. Alte peste 140 de persoane sunt spitalizate.

Legiştii fac primele autopsii, procurorii încep audierile


Duminică vor fi continuate activităţile de cercetare la faţa locului şi vor fi efectuate autopsiile medico-legale dispuse de procuror, potrivit unui comunicat al Parchetului.

Potrivit unor surse judiciare, ar urma să fie făcute aproximativ 20 de autopsii, pe corpurile identificate. În paralel, duminică, vor fi audiate persoane care ar putea avea cunoştinţă despre împrejurările şi modul în care a avut loc evenimentul, mai spun anchetatorii.

Sâmbătă, s-a efectuat prima parte a cercetării la faţa locului de către o echipă constituită din reprezentanţi ai PICCJ – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Omoruri, Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Serviciul Criminalistic din cadrul DGPMB, alături de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică şi INSEMEX Petroşani.

„În cadrul activităţilor desfăşurate au fost ridicate mijloace materiale de probă ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30.10.2015. Au fost verificate persoanele internate în unităţile spitaliceşti, stabilindu-se care dintre acestea pot fi audiate”, precizează PICCJ.

Procurorii mai spun că au verificat, cu sprijinul poliţiştilor bucureşteni de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economico – Financiare, activităţile comerciale desfăşurate în incinta clubului unde a avut loc evenimentul.

Primărie: Avem îndeplinite toate normele legale de eliberare a certificatului de funcţionare

Primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a afirmat sâmbătă că, din punctul de vedere al primăriei, Clubul Colectiv a funcţionat legal.

Primarul a declarat, sâmbătă, în faţa clubului Colectiv, că localul nu are autorizaţii de la ISU pentru că aveau o declaraţie pe propria răspundere, care este cuprinsă într-un acord de funcţionare.

Cristian Popescu a spus că nu are ce să-şi reproşeze şi că, din punctul de vedere al Primăriei, clubulul a funcţionat legal. „Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare (…) Legea Poliţiei locale spune că pentru eliberarea acordului de funcţionare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comerţului. Locatarul dă declaraţie pe proprie răspundere despre ce activitatea pe care trebuie să o desfăşoare. Acordul de funcţionare însumează toate acordurile de la toate institituţiile”, a susţinut primarul Sectorului 4, unde se află Clubul Colectiv.

Primarul a precizat că va pune la dispoziţie documentele în legătură cu acest club şi că nu exită un act pentru activităţi pirotehnice. „În contractul de locaţie, semnat între societatea comercială Pionierul şi Colective Club SRL, la obiectul contractului se specifică clar, semnarea procesului verbal de predare-primire certifică predarea de către locatar şi preluare de către locatar a spaţiului. Locatarul va folosi exclusiv spaţiul cu destinaţie, sediu social, cu punct de lucru şi va desfăşura activităţile de club, discotecă, bar, alimentaţie publică. Din punct de vedere şi atribuţiile pe care le are Primăria Sectorului 4, pentru emiterea acordului de funcţionare avem la dosar şi avem îndeplinite toate normele legale de eliberare a acestui certificat„, a spus primarul sectorului 4.

Raed Arafat: la IGSU nu există niciun document de autorizare pentru Clubul Colectiv

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, sâmbătă dimineaţă, că la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu există niciun document de autorizare pentru activităţile din Clubul Colectiv.

„La nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu există nicio solicitare, niciun document că ar fi fost emisă vreo autorizaţie pentru desfăşurarea activităţilor în locaţia respectivă”, a spus Raed Arafat.

Clubul Colectiv era autorizat de Primăria Sectorului 4 să funcţioneze din luna ianuarie 2015.

Încadrarea în dosar, schimbată după 4 ore

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, sâmbătă, la prânz, în faţa clubului Colectiv, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care „pedeapsa este foarte mare”.

Tiberiu Niţu a mai spus că vor fi alocate toate resursele necesare şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor.

Cu câteva ore înainte, Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţase că anchetează cauzele incendiului de la Clubul Colectiv, urmând să facă cercetări pentru ucidere din culpă şi apoi să stabilească cine ar fi vinovaţii pentru această tragedie.

Analiza probelor ar putea dura 2 săptămâni

Specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroşani investighează, alături de reprezentanţii altor instituţii, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv.

Directorul INSEMEX George Găman a apreciat că analiza probelor, care va fi făcută la Petroşani, va dura circa două săptămâni. Potrivit acestuia, echipa de specialişti de la INSEMEX pe care a condus-o la Bucureşti şi-a încheiat activitatea şi a plecat înapoi spre Petroşani.

Material ignifug „era prea scump”

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era ”prea scump”, el susţinând că o astfel de lucrare se face în mod normal ”pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.

El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu şi la foc.

Incendiul a fost provocat de artificii

Vineri seară, clubul Colectiv găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”. Printre cele 27 de persoane decedate se află şi doi dintre membrii trupei, şi anume chitaristul Vlad Ţelea şi chitaristul Mihai Alexandru.

Martori aflaţi în club au declarat pentru Mediafax că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete antifonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la declanşarea incendiului.

Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieşind în valuri” pe uşa de la intrare.

Controale în cluburile din ţară, petreceri anulate

Premierul Victor Ponta le-a cerut, sâmbătă, ministrului de Interne, Gabriel Oprea, şi secretarului de stat Raed Arafat să elaboreze un plan de verificare a tuturor cluburilor şi barurilor din toată ţară, acesta urmând să fie prezentat săptămâna viitoare.

Premierul a cerut să fie date amenzi şi chiar să se închidă asemenea localuri dacă se constată nereguli.

Victor Ponta a afirmat că “îşi închipuie” ce este în ţară, în zone în care nu se face un control “riguros”, dacă în Bucureşti a fost posibilă o asemenea tragedie.

Până la aceste controale, toate balurile care ar fi urmat să fie organizate de către licee în cluburile din Bucureşti în week-end au fost anulate. Decizia a fost luată de Inspectoratul Şcolar al Capitalei, în urma incendiului produs vineri seară în Clubul Colectiv.

Mai multe municipalităţi- Iaşi, Baia Mare, Oradea şi Galaţi- au efectuat duminică, din proprie iniţiativă, controale în cluburi şi baruri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: