6 septembrie, 2017

Beneficiarii programului Start-Up Nation care au optat pentru cerere de plată sau rambursare trebuie să aştepte rectificarea bugetară.

Ministerul Mediului de Afaceri are nevoie  de rectificare astfel încât creditele de angajament necesare să fie transformate în credite bugetare, potrivit declaraţiilor de miercuri ale lui Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, citat de Agerpres.

Declarația vine în contextul dificultăților de finanțare ale cheltuielilor bugetare, cu care Guvernul pare să se confrunte în ciuda asigurărilor oficiale.


Miercuri au fost convocați la Palatul Victoria ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care s-a întâlnit cu vicepremierul Marcel Ciolacu şi vicepremierul Sevil Shhaideh, potrivit surselor Agerpres.

În ajun, ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, şi-a dat demisia pe fondul problemelor de plată a drepturilor salariale ale personalului militar.

Start Up Nation pe credit

Până la rectificarea bugetară, pot începe implementarea proiectelor doar beneficiarii programului Start-Up Nation, care au luat un credit-punte de la una dintre băncile partenere, şi care acoperă circa 50% din dosare. Aceştia vor primi banii la a doua rectificare bugetară, potrivit ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi antreprenoriat.

Finanţele m-au asigurat că vom transforma creditele de angajament în credite bugetare ca să putem implementa programul. Nu ştiu dacă toată suma, noi am cerut 1,2 miliarde de lei, dar eu vreau să fiu foarte transparent. Circa 50% din dosare se vor duce pe credit-punte, iar acele sume care vor fi pe credit-punte le putem amâna la următoare rectificare. Deci, la această rectificare important pentru noi este să avem bani transformaţi din credite de angajament în credite bugetare suficient de mult încât să plătim ce avem noi de plată ca şi minister, adică ce nu se implementează prin partenerii noştri de implementare. Şi am garanţia că acest lucru se va întâmpla”, a explicat ministrul Ilan Laufer.


Referitor la sfaturile primite de antreprenori la agenţiile din teritoriu ale ministerului, de a nu se grăbi cu plăţile către furnizori pentru că nu sunt bani, Ilan Laufer a răspuns: „Colegii mei din teritoriu fac un lucru extraordinar, încearcă să echilibreze situaţia, fac tot ce depinde de ei şi salut acest lucru”, potrivit Agerpres.

„Cei care au credit-punte (de la bănci, n.r.) deja pot începe implementarea planului de afaceri. Cei care sunt pe cerere de plată sau pe rambursare, adică cei care nu au optat pentru credit-punte, au nevoie să aştepte până în momentul rectificării, ceea ce este perfect adevărat”, a repetat Ilan Laufer.

Partenerii de implementare, de la care antreprenorii pot accesa credite-punte, sunt băncile cec Bank, Banca Transilvania şi BCR.

„O  stare de nesiguranţă”

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, exprimase, luni, îngrijorarea nu sunt bani pentru beneficiarii Start-Up Nation, în lipsa unei rectificări bugetare.

Ministrul Ilan Laufer a precizat, miercuri, că ministerul depune toate eforturile ca acest program să funcţioneze bine şi să se încadreze în termenul propus și i-a reproșat lui Florin Jianu, că ar fi creat „o stare de nesiguranţă”, căci solicitanţilor „nu le pică foarte bine” informaţiile vehiculate.

De asemeni, Florin Jianu, ca re au fos predecesorul lui Ilan Laufer, exprimase îndoiala că ar exista bani pentru program, din moment ce rectificarea bugetară a fost amânată în august.

„Suntem deja la începutul lunii septembrie şi am înţeles din surse neoficiale că rectificarea ar urma să fie undeva în octombrie, nu s-a făcut una în august pentru că probabil ar fi trebuit să fie negativă. Noi nu credem că în octombrie rectificarea va fi pozitivă, pentru că, pe măsură ce timpul trece, de fapt se afundă într-un deficit din ce în ce mai mare, s-au crescut salariile şi pensiile, investiţiile sunt la un minim istoric”, a susţinut Florin Jianu.

În replică, ministrul Ilan Laufer a amintit că, „în acest moment, avem în buget cei 500 de milioane de lei din fonduri europene, sunt credite bugetare, şi o să avem nevoie de întreaga diferenţă pentru cei care implementează planul de afaceri pe baza cererii de plată sau rambursare, iar pe aceia o să-i avem. Am primit garanţii de la Finanţe, chiar de 2-3 ori consecutiv la discuţiile avute în ultima perioadă, că acest lucru este aprobat”, a mai spus Ilan Laufer.

Totuși, plățile nu încep. Ministrul a subliniat că banii pot fi plătiţi către beneficiari în trei tranşe, conform procedurii, tranşe care se pot întinde pe doi ani, respectiv 2017 şi 2018, în funcţie de dorinţa beneficiarului.

„După evaluare vom avea o situaţie clară cu privire la câţi bani vom avea nevoie la rectificare pentru plăţile care se vor face în 2017 şi avem posibilitatea ca diferenţele să le achităm în 2018 în cazul în care nu cheltuim banii în 2017, aceasta este procedura”, a completat ministrul pentru Mediul de Afaceri.

Cât privește data celei dintâi rectificări bugetare, „lucrul acesta se va întâmpla probabil curând. Nu este nici decizia mea şi nici nu pot să-mi asum aşa ceva. Este o decizie care depinde 100% de premierul Mihai Tudose şi dânsul mă gândesc că va anunţa acest lucru într-un timp destul de scurt. În momentul în care va anunţa, noi ne vom pregăti pentru rectificare să transformăm creditele de angajament în bugetare şi în acel moment inclusiv cei care nu au credit-punte se pot apuca de implementare. În acest sens colegii mei (din teritoriu – n.r.) le-au spus să mai aştepte puţin”, a spus ministrul Ilan Laufer.

În programul Start-Up Nation au fost depuse 19.296 de dosare, dintre care 4.424 de dosare au fost verificate, 3.330 de dosare deja sunt admise şi au primit înştiinţare în acest sens, 552 de dosare sunt în clarificări şi 542 de dosare au fost respinse. Gradul de respingere este de 12%.

Bugetul pentru acest an al programului este de 1,7 miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei trebuie să vină din fonduri europene şi 1,2 miliarde de lei din bugetul de stat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: