vineri

26 aprilie, 2024

3 noiembrie, 2020

Sursa: wealthcoaching

Comisia Europeană a trimis băncilor de investiții cereri de ofertă de preț pentru cea de-a doua emisiune de obligațiuni suverane ale UE, în încercarea de a profita de succesul celei de luna trecută. Emisiunea ar putea avea loc „în câteva zile”, dacă piețele nu vor reacționa turbulent la rezultatele previzibile ale prezidențialelor din SUA, potrivit Bloomberg.

Prim emisiune de obligațiuni comune ale statelor UE, realizată de Comisia Europeană în octombrie, a atras o cerere titluri de 233 de miliarde de dolari.

Au fost vândute doar obligațiuni în valoare de 17 miliarde de euro pentru finanțarea programului SURE pentru reducerea riscurilor de şomaj în situaţii de urgenţă („Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency”).

(Citiți și: „România accesează împrumuturi de 4 miliarde de euro prin instrumentul SURE”)


Pentru noua emisiune cererea ar putea fi mai mică, dar încă de nivel considerabil, de 150 de miliarde de euro. Uniunea Europeană ar urma să strângă în acest an aproximativ 30 de miliarde de euro pentru programul SURE .

„Piețele sunt pregătite pentru o nouă emisiune”, consideră Jens Peter Sorensen, analist şef la Danske Bank A/S, care se așteaptă ca UE să strângă 13 miliarde de euro de pe piață. Analistul danez se aşteaptă ca obligaţiunile cu scadențe la 7 şi 30 de ani să fie vândute săptămâna viitoare.

Reperul prezidențialelor americane

Marţi au loc alegerile prezidenţiale din SUA, iar momentul emisiunilor UE va depinde și de felul în care piețele vor reacționa la indicațiile despre rezultatele acestora.

„Dacă vom avea o reacţie ordonată a pieţei la rezultatul alegerilor din SUA am putea vedea o nouă emisiune de obligaţiuni UE în următoarele câteva zile”, a estimat Peter McCallum, analist Mizuho International Plc, care crede că scadențele vor fi de 5 și 30 de ani.


Analiștii politici nu exclud ca, în cazul unui rezultat strâns al alegerilor, să se înregistreze contestări ale acestuia, ca și demonstrații de stradă, din cauza polarizării excesive a societății americane, ceea ce ar duce la reacții negative ale piețelor financiare.

Prețul datoriei UE

„Obligațiunile sociale ale UE”, cum le denumește Bloomberg , au fost emise în două emisiuni, una 10 miliarde de euro cu maturitatea în octombrie 2030, iar cealaltă (de 7 miliarde de euro) scadentă în 2040.

Între timp, Randamentele la emisiunea pe 10 ani au scăzut cu 12 puncte de bază, iar la cea pe 20 de ani cu 7 puncte de bază (sutimi de procent), arătând astfel o încredere relativ mai mare decât cea în titlurile de stat germane care au scăzut cu două puncte de bază.

Randamentul obligațiunilor evoluează învers proportional cu prețul, iar scăderea sa denotă de obicei o creștere a încrederii în capacitatea de plată a statului emitent.

Oferta de împrumuturi pentru instituțiile europene a bătut toate recordurile în acest an. Piața crește rapid iar emisiunile blocului comunitar de luna trecută au crescut de 5 ori volumul vânzărilor de datorie din acest an, până la 90 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: