sâmbătă

22 iunie, 2024

31 decembrie, 2021

Europa suferă de o „scindare cognitivă” în politica faţă de China, încercând să fie atât partener, dar privind Beijing-ul şi drept un adversar, a declarat joi Wang Yi, consilier de stat şi ministru de externe, într-un interviu acordat presei chineze de stat şi citat de Reuters.

„Se pare că există un fel de scindare cognitivă în politica Europei faţă de China. Este greu de imaginat că pe de o parte, ea a stabilit un parteneriat strategic cuprinzător cu China şi, pe de altă parte, a poziţionat China ca un adversar instituţional”, a comentat Wang Yi.

Relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană s-au înrăutăţit în acest an după ce un acord de investiţii a fost îngheţat pe fondul unor sancţiuni reciproce şi a situaţiei privind Lituania, care şi-a retras diplomaţii de la Beijing, ca urmare a unei dispute privind statutul Taiwanului.


Parlamentul European a oprit în acest an ratificarea unui pact de investiţii cu China până când aceasta va ridica sancţiunile împotriva unor politicieni europeni.

Sancţiunile Chinei au venit ca răspuns la cele occidentale împotriva unor oficiali chinezi acuzaţi de detenţii în masă ale membrilor comunităţii musulmane uigure din vestul Chinei.

Instalarea de bariere în calea acordului de investiţii ar „dăuna în cele din urmă intereselor pe termen lung ale popoarelor Europei”, a sublinia Wang.

UE a adoptat o poziţie mai „blândă” faţă de China, unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai săi, decât Statele Unite, dar şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului şi acţiunile din Mările Chinei de Sud şi de Est, precum şi din Strâmtoarea Taiwan.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: