Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Rusia trimite 28 de avioane de luptă în Siria chiar înaintea întâlnirii Obama – Putin
de Iulian Soare 26.9.2015
Un oficial american a confirmat vineri pentru FoxNews faptul că 28 de avioane de luptă rusești de tip Suhoi au ajuns în Siria, cu transponderele oprite, pentru a nu fi detectate de radar.
Ele au fost însă observate rapid de către sateliți, a explicat oficialul, citat și de CNN.
În drumul lor spre Siria, avioanele au făcut o escală în Iran și, spune The Aviationist, au fost urmărite în permanență de avioane israeliene.
Fight jeturile au fost întâmpinate și escortate de flota siriana, până la aerodromul din Latakia.
Pe de altă parte, potrivit declarației sub anonimat făcute de alt oficial american, pentru AFP, „de acum două săptămâni și până sâmbătă dimineața, un avion cargo rus aterizează în fiecare dimineață la baza militară Hmeimim”, situată în provincia Latakia, care este unul din principalele fiefuri ale președintelui sirian Bashar al-Assad, un aliat al lui Vladimir Putin.
Occidentalii se tem că tehnica și trupele trimise de Rusia vor putea sfârși prin a ajuta indirect gruparea teroristă ISIS, întrucât sunt deplasate într-o zonă necontrolată de jihadiști, ci de rebelii care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
Aceasta este, de altfel, concluzia unui raport al Royal United Services Institute dat publicității înaintea reuniunii de luni dintre președinții Barack Obama și Vladimir Putin, întâlnire solicitată de Casa Albă, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Igor Sutyagin, un analist rus citat de The Guardian, a explicat că există o contradicție a politicii Rusiei în zonă: “Avioanele și trupele sunt într-o zonă unde ISIS nu este prezentă. În felul acesta, trupele rusești îl sprijină pe Assad în lupta împotriva grupurilor precum Jabhat al-Nusra and Ahrar al-Sham, care se opun ISIS. Dacă trupele vor intra în luptă, ele vor susține, practic, ISIS”, a spus Igor Sutyagin.
Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a repetat sâmbătă poziția Moscovei față de o eventuală coordonare a tuturor statelor care doresc să lupte împotriva ISIS: Rusia se va alătura oricând actualei coaliții conduse de americani, dar numai dcaă va exista un mandat din partea ONU.
Până atunci, operațiunea de bombardare a ISIS în Siria este ilegală, potrivit oficialului ministerului rus de Externe.
Potrivit Bloomberg, care citează joi surse familiarizate cu subiectul, Rusia pregăteşte în Siria lansarea de operaţiuni aeriene împotriva Statului Islamic, care vor fi executate chiar dacă SUA resping propunerea de coordonare lansată săptămâna trecută de ministrul de Externe Segei Lavrov.
Secretarul de Stat John Kerry a anunţat că Administraţia Obama analizează oferta Rusiei. Până la o decizie, SUA şi aliaţii continuă pe cont propriu operaţiunile împotriva Statului Islamic- Reuters anunţă joi că aviaţia americană a executat, începând de miercuri, 20 de lovituri aeriene împotriva SI.
Principalul punct de divergență între cele două tabere, în chestiunea Siriei, vine din plasarea lor față de Bashar al-Assad, care este susținut de ruși, dar pe care occidentalii și statele arabe din zonă ar dori să-l vadă îndepărtat de la putere.
Potrivit statisticilor ONU, regimul lui Assad a făcut mai multe victime decât ISIS, estimându-se că aproximativ un sfert de milion de sirieni au murit în războiul civil înnceput în 2011.