Legea “El Khomri”, privind dreptul la deconectare al angajaților, a fost votată în Franța. Ea le interzice șefilor din companiilor cu peste 50 de angajați să le trimită subalternilor e-mailuri în afara programului de lucru, weekenduri și concediu.
„Dreptul la deconectare” a pornit de la constatarea că noile tehnologii pot avea un efect negativ asupra sănătății angajaților, dacă sunt folosite nepotrivit.
Reglementarea a fost concepută pentru a exista certitudinea că angajații sunt inaccesibili și nu lucrează în timpul lor liber.
„Povara muncii și suprasolicitarea informațională, estomparea granițelor dintre viața privată și viața profesională sunt riscuri asociate cu utilizarea tehnologiei digitale”, precizează articolul 25 din lege.
Este o măsură preventivă luată într-o încercare de evitare a situației din Japonia, unde compensațiile pentru decesele provocate de munca până la epuizare au atins anul trecut un nivel record.
Cunoscută sub numele de “karoshi,” despăgubirea se acordă atunci când un angajat moare după ce a lucrat peste 100 de ore suplimentare într-o lună.
Legea “El Khomri” este parte a unei controversate reforme a legislației muncii care își propune să reducă șomajul și poartă numele inițiatorului său, Myrian El Khomri, ministru al muncii.
„Toate studiile arată că stresul este, în zilele noastre, mult mai legat de muncă decât în trecut, și că este constant”, a declarat deputatul francez Benoit Hamon pentru BBC.
„Angajații părăsesc fizic biroul, dar nu-și părăsesc munca. Ei rămân legați de job, ca un câine, printr- un fel de lesă electronică. Mesajele, emailurile etc. colonizează viața individului până în punctul în care acesta cedează, în cele din urmă”, a mai spus Benoit Hamon.
Un studiu din 2014 a constatat că cei care muncesc după orele de program „riscă mai mult să prezinte cel puțin o problemă de sănătate – de la probleme psihologice la cele gastro-intestinale și cardiovasculare”, a mai adăugat parlamentarul francez.
Lipsa de echilibru între viața profesională și cea personală poate afecta concentrarea oamenilor și calitatea somnului, spun expertii.
În 2014, un acord cu același obiect a fost semnat de câteva patronate şi sindicate (din industria IT&C). Profesioniştii din acest domeniu erau obșigați să-şi închidă smartphonurile de serviciu după ora 18.00 (“obligation de déconnexion des outils de communication à distance”), iar pe şefii lor să renunţe la orice intenţie de a trimite angajaților vreun e-mail sau SMS, deoarece este o intruziune în viaţa privată de familie a subalternilor.