vineri

19 aprilie, 2024

13 ianuarie, 2016

Oil-pricesPetrolul este la ora actuală cu 70% mai ieftin decât în vara anului 2014, când cotațiile internaționale ale țițeiului și-au început declinul.

Anul trecut, cotațiile internaționale au scăzut cu 46,5%, potrivit calculelor Băncii Mondiale.

Iar în 2016, petrolul ar urma să mai piardă alte 8,5 procente, în condițiile în care două mari bănci de investiții din lume, Goldman Sachs  și Stanley Morgan, întrevăd posibilitatea unui preț de 20 de dolari pe baril.


Temerile cu privire la economia chineză, a cărei creștere a alimentat explozia cererii globale de petrol din ultimul deceniu, alături de producția încă robustă din Statele Unite și de majorarea cotelor din statele OPEC au dus la prăbușirea prețului țițeiului, la niveluri similare cu cele de acum 12 ani.

Cotații scăzute înseamnă reducerea cheltuielilor de investiții, dar și concedieri pentru companiile din industrie. Gigantul britanic BP a anunțat marți concedierea a 4.000 de persoane din segmentul de explorare și producție.

Agenția americană pentru informații în domeniul energiei se așteaptă ca prețurile petrolului (indicele WTI din SUA) să scadă cu 24% în 2016, la circa 38,54 de dolari pe baril, o revenire a pieței fiind anticipată abia în 2017.

Prețul țițeiului (calculat în funcție de cotațiile din SUA, Europa și Dubai) a scăzut sub 40 de dolari pe baril spre finele anului trecut. Acesta a fost influențat de rezervele ridicate de petrol din cele mai mari economii, de oferta amplă de la nivel global și de temerile legate de încetinirea cererii, în special în statele emergente.


Producția OPEC a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, fiind antrenată de volumele mari din Arabia Saudită și Irak.

Ridicarea sancțiunilor împotriva Iranului va duce la creșterea exporturilor de țiței cu 0,5-0,7 milioane de barili pe zi în 2016, reiese din cel mai recent raport al Băncii Mondiale cu privire la evoluția mondială a economie.

Scăderea cotațiilor internaționale s-a resimțit și la nivelul consumatorilor europeni. Spre exemplu, prețul ”la pompă” al benzinei a scăzut, în medie, cu 6,8% în 2015, în Uniunea Europeană. Eliminând impactul taxelor, care reprezintă mai mult de jumătate din prețul carburanților comercializați în UE, scăderea a fost de 14,8%, potrivit calculelor cursdeguvernare.ro pe baza datelor Comisiei Europene.

Evoluția prețului carburanților în 2015

La nivel european, taxele reprezintă 66% din prețul de la pompă al benzinei, respectiv 61% din prețul motorinei.

În România, taxele percepute de stat reprezintă 60% din prețul benzinei și 58% din cel al motorinei.

În 2015, prețul benzinei (Euro-super 95) a scăzut, în medie și exprimat în lei, cu 5,6%, de la 5,29 lei/litru la finele lui 2014, la 5 lei/litru la sfârșitul anului trecut. Fără impactul taxelor, prețul unui litru de benzină a scăzut în același interval cu 10,7%, de la 2,2 lei/litru la 1,9 lei pe litru, reiese din datele Comisiei Europene.

Exprimat în euro, prețul benzinei fără taxe din România a scăzut în perioada analizată (15 decembrie 2014-14 decembrie 2015) cu 11,5%, sub media europeană de 14,8% și sub media statelor din regiune: -25,3% în Cehia, -20,9% în Polonia, -20,7% în Slovacia, -16,9% în Bulgaria, -13,6% în Ungaria.

benzina
Sursă: Comisia Europeană

În cazul motorinei, prețurile cerute de companii au scăzut în 2015 cu 21,1%, ușor sub media europeană de 22,1%, reiese din datele Comisiei.

Motorina diesel a consemnat cea mai abruptă scădere în Belgia, de 34,2%.

motorina
Sursă: Comisia Europeană

Specificul pieței din România

Reprezentanții companiilor petroliere au explicat în repetate rânduri că politica de prețuri este influențată de cotațiile internaționale ale țițeiului, de politica fiscală și de competiția de pe piața locală.

În România există o singură companie care extrage țiței și care este, implicit, afectată în sens negativ de evoluția cotațiilor internaționale ale țițeiului – Petrom. Ceilalți mari jucători, cum ar fi Rompetrol sau Lukoil, care au doar operațiuni downstream, de rafinare a țițeiului, ar avea, teoretic, beneficii ca urmare a scăderii prețului materiei prime (reducerea costurilor).

În trimestrul al treilea al anului trecut, prețul mediu al țițeiului Ural (luat în seamă de companiile petroliere din România, alături de cotația Brent Crude ICE) a scăzut la 48,75 de dolari pe baril, cu 51% mai puțin decât în T3/14, reiese din cel mai recent raport transmis de Petrom Bursei de Valori București.

Costurile de producție ale Grupului OMV Petrom exprimate în dolari/bep (baril echivalent petrol) au scăzut în trimestrul al treilea al anului trecut cu 20% față de T3/14, în principal datorită efectelor favorabile ale cursului de schimb valutar, costurilor mai mici cu serviciile și personalul, precum și reducerii impozitului pe construcții în România de la 1,5% la 1%.

În România, costurile de producție în dolari/bep au scăzut cu 18% la 12,86 dolari/bep, în timp ce, exprimate în lei/bep, au înregistrat valoarea de 51,23 de lei/bep, cu 3% mai mici comparativ cu nivelul din T3/14. Un baril de petrol reprezintă echivalentul a circa 159 de litri.

Producția a fost de 164,7 mii de bep/zi în România, iar la nivelul grupului de 173,6 mii de bep/zi.

Petrom și-a revizuit estimările privind prețul țițeiului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

”În momentul de față, estimările privind prețul țițeiului Brent sunt 55 de dolari/baril pentru 2016, 70 de dolari/baril pentru 2017, 80 de dolari/baril pentru 2018 și 85 de dolari/baril începând cu 2019. Un mediu de piață cu prețuri scăzute ale țițeiului pe o perioadă prelungită ar putea determina reducerea mediei anuale de investiții în Upstream cu aproximativ 25-35% față de 2014. În consecință, pe termen mediu, producția de hidrocarburi în România ar putea scădea în medie cu până la 4% pe an”, se arată în raportul trimestrial.

În primele nouă luni din 2015, veniturile din vânzări ale OMV Petrom au fost de 13,6 miliarde de lei, în scădere cu 15,8% față de perioada similară din 2014. Cheltuielile de distribuție au fost de 699,4 milioane de lei, cele administrative de 144,3 milioane de lei, cele de explorare de 261,1 milioane de lei, iar alte cheltuieli de exploatare – 598,4 milioane de lei. Profitul companiei a fost de un miliard de lei, față de 2,3 miliarde de lei în primele 9 luni din 2014.

Evoluția cotațiilor internaționale ale țițeiului

  • Cotația țițeiului Ural (Rusia) a încheiat anul 2015 la 34,22 dolari pe baril, față de nivelul de 46 de dolari pe baril la începutul anului. Pe 11 ianuarie, cotația a scăzut la sub 30 de dolari pe baril, potrivit portalului topoilnews.

Evoluția cotației Brent Crude ICE (Europa) în ultimul an

cotatii wti
Sursă: Bloomberg

Evoluția cotației West Texas Intermediate (WTI – SUA) în ultimul an

cotatii ice
Sursă: Bloomberg
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: