10 martie, 2013

Cele 20,8 milioane de IMM-uri creează 85 % din toate locurile de muncă noi din Europa, angajând două treimi din forța de muncă a UE și contribuind în mod semnificativ la inovare și la creșterea economică, potrivit unui comunicat al CE.

În urma unei consultări lansate de Comisie, în jur de 1.000 de IMM-uri și organizații cu scop lucrativ au identificat topul 10 al celor mai împovărătoare acte legislative ale UE.

În acest fel, executivul comunitar a dorit să determine în ce fel legislația UE ar putea stingheri crearea de locuri de muncă și creșterea economică și să identifice domeniile sau aspectele care ar putea necesita o examinare mai atentă și acțiuni suplimentare.


Comisia va aborda aceste preocupări prin intermediul noului Program privind adecvarea și calitatea reglementărilor (REFIT1) lansat în decembrie 2012. Prin intermediul acestui program, acquis-ul de reglementare al UE este supus unei verificări pentru a se determina dacă acesta conține sarcini grele, diferențe și aspecte ineficiente, în vederea evaluării și, dacă este necesar, a revizuirii actelor legislative în cazul cărora este nevoie de acțiune.

Comisia va anunța acțiunile ulterioare până în luna iunie a anului 2013, urmând să țină seama și de rezultatul proceselor legislative aflate în curs.

IMM-urile creează cele mai multe locuri de muncă

„IMM-urile creează cea mai mare parte din toate locurile de muncă noi din Europa, reprezentând astfel soluția-cheie de ieșire din această criză. Atunci când elaborăm legislația, trebuie să avem în vedere IMM-urile și, mai ales, noii întreprinzători. Această legislație trebuie să fie inteligentă, să fie simplă și să fie stabilă. Cu cât le ascultăm mai bine preocupările, cu atât IMM-urile ne pot ajuta mai mult să revenim la creștere economică”, a declarat Antonio Tajani, vicepreședintele Comisiei Europene și responsabil pentru industrie.

IMM-urile au identificat un top al celor mai împovărătoare 10 acte legislative ale UE, și anume:


1. REACH (înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice)

2. TVA – legislația în domeniul taxei pe valoarea adăugată

3. Pachetul privind siguranța generală a produselor și supravegherea pieței

4. Recunoașterea calificărilor profesionale

5. Transferurile de deșeuri – legislația-cadru privind deșeurile – lista deșeurilor și a deșeurilor periculoase

6. Legislația în legătură cu piața forței de muncă

7. Protecția datelor

8. Timpul de lucru

9. Aparatura de înregistrare în transportul rutier (privind timpul de conducere și perioadele de repaus)

10. Procedurile de atribuire a contractelor de achiziții publice (contractele de lucrări publice, de aprovizionare și de servicii)

11. Codul vamal modernizat

În unele domenii (calificările profesionale, protecția datelor, achizițiile publice), CE a întreprins deja noi acțiuni de îmbunătățire și de simplificare a legislației UE.

Întreprinderile mici consideră că reducerea termenelor de plată, realizată în temeiul directivei privind plățile întârziate care intră în vigoare la 16 martie 2013 este una dintre cele mai reușite îmbunătățiri de ordin juridic, alături de inițiativa de a permite IMM-urilor să beneficieze de regimuri de contabilitate/de audit simplificate, precizează sursa citată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: