miercuri

30 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 septembrie, 2013

Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a anunţat, joi, la Mamaia, mai multe modificări la schema de minimis, între care scăderea plafonului maxim de la 200.000 de euro la 100.000 de euro, durata înscrierii de zece zile şi acordarea de punctaje fiecărui proiect.

Ministrul Maria Grapini spune că, potrivit modificărilor, înscrierea va dura zece zile şi vor fi acordate punctaje fiecărui proiect în funcţie de anumite criterii şi nu va mai funcţiona criteriul primul venit, primul servit, ca la sesiunea de înregistrare online a IMM-urilor de la sfârşitul lunii august, care a dus la blocarea site-ului, aceasta fiind anulată ulterior, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Grapini a participat, joi, la întâlnirea de lucru cu tema „Oportunităţi şi probleme ale IMM-urilor în contextul economic actual”, organizat de Federaţia Patronală a Textilelor, Confecţiei şi Pielăriei în Mamaia şi a spus celor prezenţi că mai multe criterii din cadrul schemei de minimis vor fi modificate.


Ministrul a menţionat că o primă modificare se referă la plafonul maxim care va scădea de la 200.000 de euro la 100.000 de euro, decizia fiind luată în urma consultării cu patronatele pentru ca sumele să ajungă la cât mai multe firme.

De asemenea, a fost scoasă obligativitatea ca firmele să păstreze un anumit număr de locuri de muncă, în schimb IMM-urile urmând să primească un punctaj mai mare în funcţie de numărul celor pe care îi angajează.

Maria Grapini a mai precizat că punctaj mai mare urmează să primească şi firmele din industrie.

„Indicatorii sunt următorii: pentru producţie – 35 de puncte, pentru servicii, sănătate, asistenţă – 20 puncte şi la cercetare – 30 de puncte, deci maxim de puncte la producţie. Pe cine vrem noi să ajutăm, cine sunt cele mai fragile, în funcţie de mărime şi atunci am spus dăm maxim de puncte de microîntreprinderi – 15 puncte, la întreprindere mică – 10 puncte, la întreprindere mijlocie – 5 puncte. Al treilea indicator, de departajare cumva, este acel număr de oameni. Dacă aveţi un angajat primiţi 15 puncte, dacă angajaţi două locuri de muncă nou create – 20 de puncte, 3 locuri de muncă – 25, 4 locuri – 30 şi cinci locuri – 35”, a declarat Maria Grapini.


Ea a menţionat că va fi acordat un punctaj mai mare şi pentru zona rurală.

Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a explicat că cel mai mare punctaj este de 100 de puncte, dar că punctajul minim pentru aprobarea proiectului este de 60 de puncte.

„Totalul care se poate face este de 100 de puncte, dar punctajul minim pentru aprobare este de 60 de puncte. Atunci lăsăm liber zece zile să se înscrie toată lumea, facem o ierarhizare în funcţie de puncte, iar dacă până la 60 de puncte sunt mai mulţi decât avem noi fonduri, le păstrăm în banca de date şi luptăm să suplimentăm în anul următor banii şi rămân valabile proiectele depuse”, a spus Grapini.

Ea a explicat că apoi, timp de 60 de zile, vor fi verificate dosarele pentru a nu exista neconcordanţe după ce un soft va stabili care firme au punctajele mai mari pe baza criteriile mai sus menţionate.

Singurul lucru care nu a fost, deocamdată, stabilit este dacă aceste dosare vor fi depuse la ADR-uri sau la Oficiile pentru IMM-uri.

„Nu se va mai derula la centru, se vor depune la ADR-uri sau la Oficiile pentru IMM-uri, deci în cele opt regiuni, şi va fi transparent pentru că va fi un soft în care punctajul iese automat din calculator, nu mai pune punctajul o comisie în mod subiectiv”, a spus Grapini.

Ministrul speră ca aceste modificări să fie adoptate în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare.

Ministerul Finanţelor a decis ca sesiunea de înregistrare online pentru schema de minimis, derulată la 28 august şi reclamată de mai mulţi înreprinzători, să fie anulată şi reluată ulterior pentru a fi eliminată astfel orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri.

La 28 august, mai mulţi întreprinzători care au încercat să acceseze pagina de internet a Ministerului Finanţelor au reclamat că secţiunea dedicată schemei de minimis în valoare maximă de 500 milioane lei s-a blocat după deschidere, iar la scurt timp procesul de selecţie a fost declarat închis, aceştia nemaiputând aplica pentru ajutorul financiar.

Ulterior, ministerul a transmis un comunicat în care arăta că pagina de internet dedicată schemei de minimis pentru IMM-uri a fost accesată de 20.225 de persoane, iar restul celor interesaţi nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnică a echipamentelor IT „era deja atinsă”.

Guvernul a aprobat recent creşterea bugetului pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investiţii, de la 400 milioane lei la 500 milioane lei (125 milioane euro), plata ajutorului efectuându-se până la finele anului 2015.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: