Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, aflat marți într-o vizită în Covasna și Harghita, s-a fotografiat cu steagul Ținutului Secuiesc.
Fotografia a fost postată de Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, pe contul său de Facebook, imaginea fiind share-uită inclusiv de deputatul Marko Attila, fugit din România din cauza unei anchete DNA.
În fotografie apar, la stânga și la dreapta ambasadorului american, Antal Arpad, primarul din Sf. Gheorghe, și Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, ambii având probleme de natură penală.
La finalul vizitei din Covasna, ambasadorul Hans Klemm a spus, într-o discuţie cu presa, citata de Agerpres, că este „confuz“ în ce priveşte problemele interetnice ridicate, deoarece poziţiile au fost diametral opuse, iar concluzia sa a fost că trebuie să studieze situaţia.
Hans Klemm a vizitat regiunea pentru a doua oară în decurs de un an de la preluarea funcției, la invitația autorităților locale.
Hans Klemm a declarat la o conferință de presă că în ultimele două zile a avut întâlniri cu oficialitățile din județele Covasna și Harghita și a obținut informații legate de viața economică și socială a zonei.
El a mai menționat că rolul său, în calitate de ambasador, este de a strânge relațiile dintre România și Statele Unite ale Americii, de a promova prosperitatea economică și democrația, iar în context a subliniat că printre valorile democrației se numără respectul față de minorități, libertatea religiei, libertatea presei, libertatea de exprimare, etc.
Poziția Ambasadei SUA
„Ambasadorul Hans Klemm este Ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătorește periodic prin țară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societății românești. În calitate de aliat și partener strategic al României, Statele Unite sprijină și aplaudă democrația din România și eforturile României de a-și consolida instituțiile democratice prin participarea deplină și egală a tuturor segmentelor societății”, a precizat Ambasada SUA la București.
Poziția MAE
„Vizita ambasadorului Hans Klemm în teritoriu se înscrie în atribuțiile curente ale ambasadelor de a se documenta la fața locului cu privire la realitățile din statul de reședință și de a avea un dialog cu autoritățile locale. (…)
În ceea ce privește fotografia la care faceți referire, asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înțelegerii și luării în considerare a posibilității existenței unor sensibilități. Am transmis aceste considerente partenerilor noștri americani în cadrul unei discuții cu Ambasada SUA la București”, a menționat MAE într-un răspuns oferit Agerpres.
Istoria drapelului
În 11 decembrie 2015, consilierii judeţeni din Harghita au aprobat, pentru a doua oară, drapelul secuiesc ca steag al judeţului, după anularea în instanţă a unei hotărâri similare a aleşilor din 2009. Steagul secuiesc a fost aprobat ca drapel al judeţului Harghita cu 24 de voturi „pentru”, ale celor 21 de consilieri UDMR şi trei de la Partidul Popular Maghiar din Transilvania, patru abţineri, ale consilierilor PCM, şi trei voturi „împotrivă”, ale consilierilor PSD şi PNL.
În ianuarie 2016, prefectul județului Harghita a cerut, tot pentru a doua oară, revocarea hotărârii CJ.
Drapelul albastru deschis, având pe el simbolurile secuieşti – steaua în opt colţuri şi semiluna, în culoare galben-aurie -, este steagul Consiliul Naţional Secuiesc şi în 2008 a fost votat şi steag al „Ţinutului Secuiesc”, iar în noiembrie 2009, la iniţiativa preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, a fost votat şi steag al judeţului Harghita şi folosit la toate manifestările publice.
De atunci, el a fost arborat pe sediile instituţiilor şi primăriilor din Harghita, iar din 2010, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, drapelul secuiesc este arborat pe Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc.
În 26 septembrie 2012, Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat definitiv şi irevocabil Hotărârea nr. 269/26.11.2009 a Consiliului Judeţean Harghita prin care drapelul secuiesc a fost adoptat steag al judeţului Harghita.