30 iunie, 2011

Economişti consultaţi de cursdeguvernare.ro au găsit explicaţii privind încetinirea creşterii economiei româneşti în trimestrul II faţă de trimestrul I al anului 2011, asupra căreia atrage atenţia şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks.

Există anumiţi indicatori care arată o încetinire a creşteii economice în trimestrul doi. Trebuie să vedem, când vom avea datele finale, cât de mult a încetinit creşterea. Ne aşteptăm, totuşi, la o evoluţie pozitivă a PIB”, a declarat oficialul FMI, citat de Mediafax.

În fapt, este vorba de o anticipată încetinire a creşterii exporturilor şi producţiei industriale în trimestrul doi 2011 faţă de trimestrul 1. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în primul trimestru 2011 economia a crescut cu 1,7% faţă de primul trimestru al anului 2010.


Ca răspuns la problema ridicată de Fanks, Banca Naţională a României a decis, miercuri, să nu crească dobânda de politică monetară, care rămâne astfel la 6,25% pe an.

Totodată, se menţin actualele niveluri ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

De la Guvern, consilierul premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass, susţine că încetinirea creşterii economice este cauzată de evoluţiile economice interne şi externe, dar a dat asigurări că şi în trimestrul II se va raporta creştere economică pozitivă.

Exporturile îşi continuă ritmurile de creştere cu două cifre. Pe primele patru luni avem un ritm de creştere de 36% faţă de primele patru luni ale anului 2010. Din acest punct de vedere, îngrijorările nu-şi au locul”, s-a mărginit consilierul premierului să spună, motivând că nu are mandat să ofere mai multe detalii.

Analiştii: Nu investiţii, nu bani europeni


Cursdeguvernare.ro a încercat să afle de la doi economişti independenţi răspunsurile pe care Guvernul nu le-a oferit.

 

Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe: Nu există investiţii, nu intră capitaluri, nu creşte consumul

 

Fostul ministru de Finanţe Daniel Dăianu pare să-i dea dreptate, până la un punct, consilierei lui Boc, explicând că încetinirea creşterii economice din România este cauzată de evoluţiile externe.

Un factor este că economia noastră încă preponderent depinde de evoluţii externe. Pe de-o parte, avem o încetinire a mersului economiei europene şi este posibil ca aşa ceva să dureze, pentru că Banca Centrală Europeană şi băncile centrale au anunţat creşteri de dobânzi, ceea ce va complica foarte mult afacerile din Europa, în ansamblu.

A doua cauză, care ţine tot de evoluţiile externe, priveşte dinamica exporturilor.

Nu se poate crede că România poate să aibă persistent o asemenea evoluţie a exporturilor, deci nu avea cum să se încetinească şi asta se observă şi în cifre” a spus Dăianu.

Daniel Dăianu identifică, însă, şi cauze care ţin de politica de guvernare şi de efectele inflaţioniste.

”Noi avem probleme şi cu investiţiile, cu intrările de capital. E drept că avem nişte intrări de capital, dar acelea erau mai mult speculative, nu avem investiţii străine directe. S-a redus drastic acest flux. Banii de la cetăţenii români care lucrează în alte ţări s-au diminuat drastic. Aceşti bani, până acum, finanţau consumul intern. Condiţiile în care formarea brută a capitalurilor a scăzut şi din anii premergători crizei acum s-a ajuns la sub 20% din PIB, asta arată că mai mult contează mersul consumului pentru economia noastră. Şi cum cererea internă de natura consumului a fost comprimată de măsurile de corecţie fiscală care au lovit consumul public dar şi consumul individual, aceasta se reflectă în dinamica economiei. Aici a operat şi taxa prin inflaţie. Anul trecut am avut o inflaţie ridicată, cu mult peste prognoză şi în acest an rămâne o inflaţie ridicată, dar nu la nivelul de anul trecut. Şi toate acestea se văd într-o încetinire a economiei. Nici consumul nu-şi revine, nu are cu ce”, a mai arătat fostul ministru.

Criza din Grecia este un alt factor identificat de Daniel Dăianu pentru încetinirea ritmului creşterii româneşti.

”În plus, în perioada care vine ne poate afecta şi influenţa situaţiei din Grecia, pentru că pe pieţe marjele se deteriorează şi pentru România, şi pentru alte ţări şi atunci se influenţează costul finanţărilor”, a spus el.

Ca soluţie de accelerare a ritmului de creştere economică, fostul ministru al Finanţelor consideră că premierul Emil Boc ar trebui să-i sancţioneze pe miniştrii care au deficienţe la absorbţia fondurilor UE.

Suntem în situaţia în care se blochează finanţările. Aceşti miniştri care sunt responsabili de absorbţia fondurilor pe ministerele mari, cum e Ministerul Dezvoltării – eu nu l-am văzut pe Boc să aibă o poziţie clară, să-i ia la întrebări privind suspendarea plăţilor de către Comisia Europeană. Banii aceştia erau singurii care putea să vină fără influenţa evenimentelor externe, nu aveau nicio legătură cu ce se întâmplă în Grecia. Există riscul să dăm înapoi ce am primit şi să se reducă României fondurile în exerciţiul financiar următor. De ce? Pentru ca pentru ţările care nu sunt capabile să se confrunte cu o diminuare a fondurilor europene.

O analiză a Consiliului Fiscal arată că noi cheltuim banul public şi nu realizăm nimic cu el. Cu aceleaşi sume, noi construim mult mai puţin decât se construieşte în Bulgaria, Ungaria, Polonia. De ce n-au pus un vicepremier care să fie peste Udrea, peste Boagiu şi să nu mai crâcnească în front, pentru că toţi aceşti miniştri fac ce vor pentru că Boc nu este în stare să-i ţină în frâu?”, a mai arătat Daniel Dăianu.

Liviu Voinea (GEA): Nu sunt probleme noi. Creşterea e doar o raportare la un trimestru foarte prost

 

Directorul Executiv al Grupului pentru Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, a explicat încetinirea ritmului de creştere economică în trimestrul II al anului 2011 faţă de trimestrul precedent prin faptul că evoluţia din trimestrul I al anului 2011 a fost raportată la trimestrul I al anului 2010, care a fost una foarte slabă.

”Este o chestiune care ţine de faptul că economia nici nu-şi revenise în realitate. Nu e vorba că a încetinit ritmul de creştere, dar el nici nu a existat. Economia a avut o uşoară creştere în trimestrul I al anului 2011 în comparaţie cu un trimestru foarte prost, primul din 2010, când am avut o scădere cu 2,6%. Se numeşte „efectul de bază„, când compari cu ceva foarte prost. În trimestrul II 2010, economia avut creştere, +0,3. Acum, când comparăm trimestrul II 2011, pe efectul de bază ar fi firesc să avem chiar o scădere, nu doar o creştere încetinită.

Probabil că în trimestrul III 2011 va fi de accelerare a creşterii, pentru că ne raportăm la trimestrul III 2010, care a avut o scădere după măsurile de austeritate”, a explicat Voinea.

El a arătat că dacă şi creşterea economică din trimestrul I al anului 2011 ar fi avut baze solide, efectul de raportare din trimestrul II nu ar mai fi fost atât de vizibil.

”Este o simplă problemă de raportare care într-un fel ne arată că nu sunt baze solide de creştere, ci e doar o chestiune de raportare la trimestrul corespunzător din anul trecut. Dacă ar fi fost baze solide de creştere, efectul acesta de raportare ar fi fost mult diminuat. Nu sunt probleme noi apărute în trimestrul II, dar nu a existat nici un motor al creşterii, a fost pe baza comparaţiei cu un trimestru prost”, a mai explicat economistul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: