joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 noiembrie, 2020

Gigantul telecom Huawei s-a plâns conducerii Comisiei Europene că guvernele din România și Polonia riscă să încalce legislația europeană 5G, mișcare ce prevestește o posibilă confruntare în justiție pe tema noilor politici de securitate a comunicațiilor.

Într-o scrisoare trimisă Comisarului pentru Concurență Margrethe Vestager, obținută de Politico pe baza prevederilor privind accesul la informații, compania chineză afirmă că legislația de securitate a rețelelor 5G pe care o pregătesc România și Polonia ”încalcă mai multe prevederi ale legislației europene în domeniu”.

Compania mai reclamă și memorandumurile privind securitatea rețelelor 5G pe care România și Polonia le-a semnat cu Statele Unite.

(Citiți și: Premierul Orban respinge un parteneriat cu Huawei/China pentru rețelele românești 5G”)


Orice contestație legală a legislațiilor naționale de securitate 5G din Europa constituie un test al „suveranității tehnologice” vizate de Europa, care își caută autonomia în sectorul digital și independența de companii sau guverne străine.

Într-o serie de inițiative legislative în pregătire, UE merge pe o linie fină între reducerea dependenței Europei de marii jucătorii străini din China și SUA și evitarea unor interdicții cu caracter discriminatoriu care ar încălca atât politicile europene cât și reglementările de piață internaționale.

În scrisoare, Huawei argumentează că România și Polonia încearcă „să excludă furnizori pe baza unor criterii părtinitoare și ambigue, care vizează anumiți furnizori 5G din cauza originii geografice a acestora”.

„Huawei se opune acestor propuneri legislative care sunt contrare principiilor fundamentale ale UE”, anunță compania chineză.


Comisia Europeană coordonează în prezent implementarea noilor reguli de securitate 5G în întregul bloc. Deși nu trebuie să împiedice țările să ia măsuri în domeniul  securității naționale, poate interveni dacă guvernele impun legi care încalcă propriile normele europene.

În interiorul UE, curentul majoritar este acela de a bloca accesul Huawei la dezvoltarea rețelelor de comunicații 5G. Măsuri de acest tip au fost anunțate și de Franța, Germania, Danemarca, Italia, Olanda, Belgia, Suedia, iar memorandumuri 5G cu SUA au încheiat și Estonia, Letonia, Cehia, Macedonia, Cipru.

Huawei a atacat în instanțe și legislația americană 5G, dar până în prezent a eșuat în tentativele de anulare a deciziilor cu ajutorul instanțelor.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: