vineri

29 martie, 2024

26 iunie, 2013

Guvernul intenționează să disponibilizeze 3.000 de angajați din zece ministere, însă vor fi ocoliți de concedieri salariații de la cabinetele demnitarilor, potrivit unui proiect de ordonanță.

Potrivit Mediafax, proiectul relevă că vor fi disponibilizaţi angajaţi din zece ministere prin eliminarea a aproape 3.000 posturi ocupate, echivalent a 4% din numărul de angajaţi, vor fi desfiinţate posturile vacante din administraţia centrală şi locală, nu şi de la cabinetul demnitarilor, şi va fi redus numărul funcţiilor de conducere la 12%.

Salariații de la cabinetele demnitarilor nu sunt funcționari publici, ci personal angajat pe bază de contract, de multe ori fără un concurs reglementat clar.


Astfel, la cabinetele demnitarilor, de foarte multe ori ajung să ocupe posturi persoane care fac parte din clientela de partid și membri de partid din eșaloanele inferioare, care s-au implicat în campaniile electorale.

De asemenea, premierl Victor Ponta a arătat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că în total aproape 60.000 de posturi vacante din administraţie vor fi desfiinţate, cu excepția celor din sănătate şi educaţie.

În schimb, Guvernul va flexibiliza din nou regimul de angajări în instituțiile publice, pentru a se poutea angaja o persoană la fiecare post vacantat.

În prezent, în instituțiile publice se poate angaja o persoană la șapte posturi vacantate.


„Vor fi desfiinţate posturile vacante păstrate, în general, pentru funcţiile de conducere, care aveau nevoie să aibă în spate un număr de posturi chiar şi vacante. Eficientizarea aparatului administrativ este un prim pas, vor urma şi altele”, a declarat șeful Guvernului.

De asemenea, scăderea numărului funcţiilor de conducerela maximum 12% va fi raportată la numărul total al posturilor din respectiva instituţie publică centrală sau locală.

Tăierea posturilor ocupate va fi operată în Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne (inclusiv prefecturi), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţei Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei (inclusiv inspectoratele şcolare), Ministerul Finan?elor, Ministerul Muncii, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătă?ii (inclusiv direcţiile de sănătate publică), Ministerul Transporturilor şi Secretariatul General al Guvernului.

Prin reorganizarea aparatului administrativ, Executivul estimează o economie la bugetul de stat de 45 milioane lei în acest an şi 108 milioane lei în fiecare dintre următorii patru ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: