duminică

17 martie, 2024

24 octombrie, 2011

Guvernul va trebui să ia măsuri pentru reducerea masivă a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile ale administraţiei centrale şi locale, pentru a se încadra într-o ţintă de deficit bugetar mult mai mică de 3% în sistem ESA pe anul 2012, au declarat, luni, pentru AGERPRES, surse guvernamentale.

„Chiar dacă au mai fost făcute reduceri de cheltuieli, cum au fost cele privind limitarea fondurilor pentru carburant în administraţie, se mai pot face raţionalizări. Mai ales în administraţia locală este spaţiu pentru raţionalizarea cheltuielilor”, au precizat sursele. Totodată, în 2012, cheltuielile vor fi reduse masiv în companiile de stat, inclusiv prin disponibilizări, pentru atingerea unei ţinte reduse de deficit bugetar, în condiţiile în care prin sistemul de calcul ESA (European System of Accounts) la deficitul bugetar sunt luate în considerare şi pierderile companiilor de stat, au mai spus sursele.

De asemenea, sursele au arătat că se reduc substanţial şansele ca pensiile să fie indexate, iar salariile bugetarilor majorate, dacă se va stabili o ţintă de deficit bugetar de 1,7% din PIB în anul 2012.


Dacă în privința reducerii cheltuielilor din administrația centrală impactul bugetar este evident, în privința costurilor din administrația locală influența asupra bugetului de stat se manifestă prin cotele defalcate de TVA virate de Guvern primăriilor și prin ajutoarele pe care Executivul este nevoit să le dea autorităților locale aflate în incapacitate de plată.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, după o discuţie cu premierul Emil Boc, alţi membri ai Cabinetului şi cu guvernatorul Băncii naţionale, Mugur Isărescu, că bugetul pe anul 2012 va trebui să abordeze o ţintă de deficit mult mai mică de 3% din PIB. „Trebuie revizuită ţinta de deficit. Datorită costurilor de finanţare este bine să abordăm bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de trei procente calculate pe ESA. Cât va fi acest mult mai mic, trebuie să analizeze Guvernul şi să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut de pe piaţa internă şi externă’, a spus Băsescu.

El a precizat că ar putea fi discutată reducerea deficitului bugetar de la 4,4% din PIB în anul 2011 la 1,5-1,7% din PIB în anul 2012. „Trebuie găsite soluţiile cu cel mai mic impact asupra populaţiei, atunci când discutăm de reducerea deficitului de la 3% pe ESA, să spunem, la 1,5% – 1,7%, undeva aici, poate. Poate. Nu o luaţi ca fiind bătută în cuie. Este o speranţă doar. Guvernul trebuie să analizeze unde sunt lucruri care pot fi explicate şi făcute, dar vă repet, în niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau reducerii de salarii”, a precizat şeful statului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: