duminică

2 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 iulie, 2013

Guvernul sesizează Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva fostului președinte democrat-liberal al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Lucian Duță, pentru presupuse nereguli care ar fi condus la prejudicii de 1,2 milioane de euro în cazul proiectului cardului electronic de asigurări de sănătate. În replică, Duță susține că guvernarea USL blochează introducerea cardului de sănătate. Aproape 4 ani au trecut de la lansarea proiectului cardului electronic.

Potrivit unui control realizat de Corul de control al premierului Victor Ponta, făcut public duminică, fostul preşedinte CNAS Lucian Duţă şi-ar îndeplinit defectuos atribuţiile, fapt care a condus la blocarea proiectului cardului de sănătate.

Concret, Duţă este acuzat de Guvernul Ponta că nu a încheiat cu Imprimeria Naţională contractul pentru producerea cardului, deși ar fi trebuit să facă acest lucru, pentru că, în cadrul proiectului, Imprimeria națională a cumpărat, în numele CNAS, materii prime (cipuri și policarbonat) pentru care a plătit circa 17 milioane de euro.


De asemenea, Guvernul mai susține că Duță a propus ca Poşta Română să primească un contract de curierat pentru distribuirea cardurilor către populație, însă contractul a fost atribuit fără publicarea unui anunţ de participare.

(Descarcă de AICI siteza raportului Corpului de control al premierului Ponta)

În replică la acuzațiile Guvernului, Lucian Duță a afirmat că nu i se poate imputa niciun prejudiciu, tocmai pentru că nu a încheiat contractele nici cu Imprimeria Națională, nici cu Poșta Română.

În plus, susține el, Guvernul USL s-ar face vinovat de blocarea proiectului cardului electronic, pentru că de peste un an de când este la guvernare, conducerea CNAS nu a încheiat nici până în prezent contractele cu Imprimeria și cu Poșa, în vederea producerii și distribuirii cardurilor.

„Imprimeria aşteaptă de un an şi două luni să i se dea comandă, de la protejatul lui Victor Ponta, de producere a cardului de sănătate. Surpriză! Proiectul a fost blocat de Victor Ponta prin finul lui (Doru Bădescu, fostul președinte al CNAS din perioada mai 2012-iunie 2013 – n.r.) care a condus CNAS. După ce că nu este interesat să creeze sisteme antifraudă, Victor Ponta le blochează şi pe cele create de mine. Azi, Imprimeria Naţională nu merge bine din cauza mea. Mâine, Victor Ponta o să spună că nu poate guverna în niciun domeniu, de la sport până la agricultură, tot din cauza mea”, a spus Duță, într-un comunicat de presă emis de PDL.


De asemenea, el l-a acuzat pe premierul Ponta de blocarea introducerii cardului electronic de sănătate, sistem care ar fi condus la împiedicarea unor rfraude de circa 400 de milioane de euro pe an în sectorul de sănătate.

”În concluzie, Ponta ar trebui să se autodenunţe la DNA, SRI, Ministerul de Interne şi la celelalte instituţii amintite de el, pentru blocarea sistemelor antifraudă proiectate de mine, pentru dezastrul programat în care a adus CNAS şi sistemul de sănătate din România, pentru atentat la siguranţa cetăţenilor”, conchide Lucian Duță, fost președinte al CNAS în guvernarea Emil Boc.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: