cursdeguvernare

miercuri

11 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

UPDATE / Guvernul renunță la mini-recensământ. Actualizarea listelor electorale până pe 29 august, cu date de la CNAS, pensii, străinătate

7 august, 2012

UPDATE/ Guvernul a decis marți să folosească datele de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Casa Națională de Pensii, Ministerul Afacerilor Externe, pentru a actualiza listele electorale pe care le va trimite Curții Constituționale, în procesul de validare sau invalidare a referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu.

”Se vor pune cap la cap toate datele dispersate privind persoanele decedate, privind persoanele care nu mai au cetăţenia română, cele care şi-au schimbat domiciliul, cele înscrise în bazele de date de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De la Casa Naţională de Pensii, de exemplu, sunt CNP-urile persoanelor decedate, dar şi ale persoanelor până la 18 ani, cei care beneficiază de alocaţiile pentru minori. (…) E vorba însă şi de date pe care trebuie să le primim din străinătate”, a detaliat premierul Victor Ponta.

Potrivit unui memorandum aprobat în Guvern, actualizarea se va încheia până pe 29 august, la acest proces fiind angrenați și prefecții, dar și primarii.


”Prefecţii care coordonează activitatea structurilor deconcentrate pot, împreună cu primarii, să verifice – pentru că este vorba de instituţii ale Guvernului, fie că este vorba de evidenţa informatizată a persoanei, fie că este vorba de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fie că este vorba de serviciul consular, toate acestea sunt guvernamentale”, a spus Ponta.

Concret, prin memorandumul ”privind măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 și trimiterea către Curtea Constituțională a numărului persoanelor înscrise în listele electorale permanente” se iau următoarele măsuri:

  • constituirea de comisii locale și județene, respectiv la nivelul Municipiului București, în vederea verificării listelor electorale permanente actualizate
  • Coordonarea la nivel național se va realiza de către o Comisie Națională.
  • Comisiile locale se constituie prin dispoziția primarului, comisiile județene se constituie prin ordin al prefectului iar comisia națională se constituie prin ordin comun al ministrului Administrației și Internelor și al secretarului general al Guvernului.
  • Operațiunile de verificare a listelor se vor finaliza până la data de 29 august 2012.

Premierul Ponta a renunțat la mini-recensământ

Premierul Victor Ponta a spus, marți, în ședința de Guvern, că mini-recensământul pentru actualizarea listelor de alegători nu se mai poate face, din cauza ”boicotului” la care a îndemnat președintele Traian Băsescu, însă prim-ministrul a cerut Ministerului Administrației și Internelor să scoată de pe liste persoanele decedate.

El a mai arătat că judecătorii Curţii Constituţionale nu au cerut Guvernului listele electorale permanente, deoarece acestea se află la Biroul Electoral Central, ci „listele electorale permanente actualizate conform dispoziţiilor articolului 17 alineat 2 din Legea 3/2000”.


„Vă rog, domnilor miniştri, să procedaţi strict în conformitate cu solicitările Curţii Constituţionale. E foarte clar că ideea iniţială a unui mini-recensământ nu poate funcţiona, pentru că înţeleg că boicotul se continuă şi în acest caz şi atunci am avea tot rezultate false, din moment ce li se trânteşte uşa în nas oamenilor”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

”Vă rog doar să verificaţi cât mai rapid posibil, prin mijloacele administrative pe care le aveţi, dacă pe listele electorale permanente la 29 iulie 2012 s-au aflat persoane decedate, fără cetăţenia română sau diverse alte cazuri prevăzute de lege. Dacă veţi reuşi, fără să-l supăraţi pe preşedintele suspendat, să îi scoateţi de pe listă şi pe generalul Pacepa şi pe Elodia Ghinescu, nu poate fi decât în beneficiul şi spre deliciul mass-mediale-a mai spus premierul miniștrilor.

Șeful Guvernului a mai susţinut că deplânge faptul că tocmai Traian Băsescu exercită presiuni asupra Curţii Constituţionale şi a făcut din nou apel pentru încetarea acestor presiuni.

În 2 august, Curtea Constituţională anunţa că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date „contradictorii” privind listele electorale permanente.

O zi mai târziu, Curtea Constituţională a preschimbat din 12 septembrie în 31 august termenul pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Curtea Constituţională a solicitat Guvernului ca până la 31 august să transmită listele electorale actualizate în baza cărora s-a desfăşurat refendumul din 29 iulie.

În 6 august, Curtea Constituţională a revenit cu o adresă către guvern în care preciza că a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendului şi listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie, nu „actualizarea listelor” de alegători.

Amânarea unei decizii privind referendumul a survenit datelor contradictorii transmise Curţii în datele de 1 şi 2 august, de către Serviciul de Evidenţă a Populaţiei al MAI.

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, împotriva ofiţerului de poliţie fiind declanşată urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, a anunţat, luni, Ministerul Public.

Sursa citată a precizat că în baza acestor liste electorale permanente actualizate în termenele şi condiţiile prevăzute de legislaţia în materie, privind numărul de 18.292.514 cetăţeni cu drept de vot, s-a organizat şi desfăşurat referendumul naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: