13 octombrie, 2011

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care producătorii de energie regenerabilă primesc ajutor de stat sub forma certificatelor verzi, însă a redus cota prevăzută iniţial pentru anumite categorii astfel încât scumpirea curentului pentru populaţie în anul 2012 să fie mai mică.

Afectaţi sunt producătorii de energie cu ajutorul biomasei şi biogazului, care vor primi cu 2, respectiv 1 certificat verde mai puţin, la fiecare MWh produs, a spus şeful Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE), Dan Plaveti.

”Pentru anumite tipuri de tehnologii, cum ar fi biomasă sau biogaz, se reduce numărul de certificate cu 1, respectiv 2 certificate verzi”, a spus Plaveti, miercuri, după ședința de guvern.


Acordarea acestor ajutoare se face însă prin mărirea facturii la lumină, însă scumpirile vor fi de circa 2,5%, în anul 2012, în loc de 4,7-8% cât se preconizau că vor ajunge potrivit procedurilor iniţiale de acordare a sprijinului pentru producătorii de energie ecologici.

Ajutoarele vin cu întârziere

Guvernul amână de trei ani acordarea certificatelor verzi, din cauza opoziţiei Comisiei Europene, dar şi de teama efectului asupra alegătorilor.

Marţi, în coaliţia de guvernare s-a decis mandatarea Guvernului şi a ANRE pentru a institui un sistem de certificate verzi care să nu majoreze mult factura la lumină a populaţiei.

Chiar şi aşa, însă, dacă sectorul energiei verzi se va dezvolta nivelul total al ajutorului va creşte automat, putând aduce scumpiri de 30%, în anii 2016, 2017, susţine agenţia Mediafax.


”Totul depinde evident, spre exemplu nu am putea să vă spun în momentul de faţă cum va bate vântul anul viitor. S-ar putea să bată mai bine sau mai puţin bine. Noi trebuie să facem o predicţie la începutul anului pentru că trebuie să stabilim cota de certificate verzi pe care o vom impune furnizorilor de energie electrică pentru anul viitor. În calculele noastre aici a rezultă că o fie majorare, practic în preţul energiei electrice vor fi cuprinşi şi aceşti 2,5%”, a spus Plaveti.

Potrivit acestuia, România are în prezent un potenţial de investiţii de peste 5 miliarde euro în energia regenerabilă.
Iniţial, în mandatul Guvernului Tăriceanu, prin Legea 220/2008, s-a instituit sprijinul de stat pentru producătorii de energie din sursă regenerabilă.

Guvernul trebuia să emită norme metoodologice pentru aplicarea legii, însă aceasta a întârziat să apară.

În schimb, Legea 220/2008 a fost modificată în 2010, în mandatul Guvernului Boc, printr-o altă lege, dar aceasta nu a fost pe placul Comisiei Europene, care a considerat că este vorba de ajutor de stat şi contravine legislaţiei europene.

În cele din urmă, Comisia a aprobat posibilitatea ajutorului pentru producătorii de energie verde, în luna august, cu aplicabilitate de la 1 septembrie 2011.

Cum se dau banii:

  • Producătorii centralelor hidroelectrice noi vor primi câte 3 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat,
  • Hidorcentralele retehnologizate primesc 2 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh
  • Producătorii de electricitate eoliană vor primi 2 certificate până în anul 2017 si 1 certificat verde din anul 2018, pentru fiecare 1 MWh .
  • La energia solară se acordă şase certificate verzi pentru 1 MWh.
  • Producătorii de energie prin utilizarea biomasei vor primi 1 certificat verde pentru 1 MWh
  • La folosirea sistemelor pe fermentare a deşeurilor şi nămolurilor rezultate din apele uzate se va acorda 1 certificat pe MWh.
  • La utilizarea biogazului se vor acorda 2 certificate verzi la 1 MWh produs.
  • La culturile energetice se acordă 3 certificate
  • La energia din surse geotermale beneficiaza se dau 2 certificate verzi.

 Certificatele verzi se tranzacţionează cu 27-55 de euro bucata. În acest sistem, producătorii de energie din surse regenerabile primesc certificatele verzi de la Administraţia Fondului de Mediu şi le vând furnizorilor de energie către populaţie. Furnizorii de energie sunt obligaţi să cumpere certificatele verzi, care, automat, vor fi amortizate prin factura achitată de populaţie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: