joi

18 aprilie, 2024

10 martie, 2021

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat marți seara că viitoarea Lege a salarizării va plafona sporurile la 20% din salariul de bază al unui bugetar și va limita categoriile de salariați care vor beneficia de ele. Aceasta înseamnă o reducere cu cel puțin 33% a totalului sporurilor acordate bugetarilor.

În momentul de față, fiecare ordonator de credite poate acorda sporuri în valoare maximă de 30% din anvelopa salarială. Conducerea unei instituții (de cele mai multe ori numită politic) stabilește angajații beneficiari și cuantumul pentru fiecare dintre aceștia, astfel încât unii bugetari pot ajunge și la sporuri ce depășesc jumătate din salariu.

“Aceste sporuri fie vor fi reduse în sumă fixă, de obicei… Cred că trebuie să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate doar pentru a majora salariile. Politica noastră, în materie de salarizare în sistemul public, pleacă de la o mai bună ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesionale iar sporurile să se acorde nu mai mult de 20% din nivelul salariului de bază”, a explicat ministrul Raluca Turcan.


O altă diminuare a cheltuielilor cu personalul angajat la stat se va produce prin restrângerea categoriilor de bugetari îndreptățiți să primească sporuri. Raluca Turcan nu a explicat dacă se păstrează o pondere a sporurilor în anvelopa salarială, ci a spus că sporurile vor fi permise doar pe „două dimensiuni”:

  • o categorie de muncă extremă – munca la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase
  • sporuri motivaționale

Noua lege a salarizării unitare în sistemul public ar trebui elaborată și adoptată la începutul anului viitor, conform unei declarații făcute în februarie de ministrul Muncii.

Raluca Turcan s-a referit în interviul acordat B1 Tv și la alte anomalii din actuala reglementare, precum scoaterea din grilă a salariilor din administrația locală, unde remunerațiile au fost stabilite de consiliile locale sau județene, raportat la cea a primarului, ceea ce a făcut posibil ca salarii dintr-o primărie micuță să le depășească pe cele dintr-o primărie reședință de județ sau chiar din administrația centrală:

Acolo unde salariile chiar trebuie să crească, pentru că au fost lăsați în urmă, să crească pe grila de salarizare, să crească salariul de bază. Nu trebuie să inventezi sporuri care mai de care mai năstrusnice, ci mai degrabă ajuți omul să aibă un salariu de bază mai mare (…)


Intenționăm ca în aceste principii de bază să vină fiecare minister de linie și să ne spună cum trebuie facută politica în domeniile pe care le coordonează. Eu, ca ministru al Muncii, nu pot să intru în detaliu cu viziunea în politica salarială în Sănătate. Nu am cum să știu cum trebuie gandită cel mai bine aceasta.

Vom aștepta propuneri de la Educatie, Sănătate, Justiție, Interne, Apărare, cu solicitarea noastră să țină cont de aceste principii de bază. După ce avem viziunile pe fiecare categorie socio-profesională, mergem la Finanțe și vor spune «aceasta este anvelopa în care trebuie să vă încadrați și așezați-vă planul de majorări ulterioare salariale în funcție de asta».

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: