duminică

23 iunie, 2024

29 decembrie, 2011

Guvernul va asigura cantitatea de apă grea și octoxid de uraniu pentru punerea în funcţiune şi completarea necesarului pe timpul viitoarei exploatări a unităţilor 3 şi 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă, potrivit unei ordonanţe de urgenţă publicate joi în Monitorul Oficial, relatează Agerpres.

„Pentru punerea în funcţiune şi pentru completarea necesarului tehnologic pe timpul exploatării unităţilor 3 şi 4 de la Centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, acumulează cantităţi de apă grea şi octoxid de uraniu ca stocuri de rezervă”, se arată în OUG adoptată joia trecută de Guvern.

Aceste cantităţi de combustibil vor fi scoase din rezervele de stat, cu caracter definitiv, şi folosite, fără plată, pentru punerea în funcţiune a unităţilor 3 şi 4 ale Centralei.


Combustibilul va fi utilizat de Ministerul Economiei ca aport în natură la capitalul social aferent firmei care va pune în funcţiune reactoarele 3 şi 4, se mai arată în OUG. „Cantităţile scoase se utilizează de către statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, ca aport în natură la capitalul social aferent societăţii ce pune în funcţiune şi exploatează unităţile 3 şi 4 de la Centrala nuclearo-electrică Cernavodă”, stipulează ordonanţa de urgenţă adoptată joia trecută.

Cu o zi înainte, Guvernul adoptase o hotărâre prin care aloca 79 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Administraţiei şi Internelor pe anul 2011 în vederea achiziţionării de apă grea de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este un obiectiv prioritar pentru Ministerul Economiei, care intenţionează să pună la punct investiţia în regim de parteneriat public-privat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: