joi

28 martie, 2024

1 octombrie, 2012

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, și-a înaintat luni demisia – potrivit unei informații de ultimă oră transmise de MEDIAFAX.

Prerogativele de ministru au fost preluate de subsecretarul de stat Raed Arafat, iar interimatul efectiv va fi asigurat de unul dintre ceilalți membri ai cabinetului.

Potrivit unui comunicat al guvernului, Vasile Cepoi a acceptat funcția de consilier de stat al premierului Victor Ponta.


Săptămâna trecută, Agenția Națională de Integritate îl acuzase pe ministrul Vasile Cepoi de conflict de interese, în derularea unor proiecte cu fonduri europene. Ministrul se apărase, spunând că nu a avut poziție de decizie în privința acelor proiecte, la care a participat, alături de el, și soția sa.

Acuzațiile ANI:

Agenția Națională de Integritate a constatat existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum și a celor asimilate infracțiunilor de corupție, de către VASILE CEPOI, în calitate de fost Director al Direcției de Sănătate Publică Iași, în prezent, Ministru al Sănătății – anunța Agenția într-un comunicat.

Potrivit ANI, în calitate de Director al Direcției de Sănătate Publică Iași, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituția pe care o conducea la acea dată ca partener în Proiectul ”Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România”, derulat în baza Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Ulterior, VASILE CEPOI, împreună cu soția sa, au fost angajați în cadrul proiectului și au obținut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundația AMFITEATRU și de la partenerii: Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași, respectiv S.C. Info Educația S.R.L.


Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundația AMFITEATRU (beneficiar), alături de Direcția de Sănătate Publică Iași, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași și S.C. Info Educația S.R.L.

Beneficiul patrimonial obținut de VASILE CEPOI, împreună cu soția sa, în cadrul acestui proiect este de 191.726 Lei (aprox. 42.440 €).

Miniștrii cabinetului Ponta, decimați de acuzații în numai 4 luni

În doar 4 luni de la preluarea mandatului, cabinetul USL s-a văzut confruntat cu o serie de demisii – unele presate de soluții ale instituțiilor de stat, iar altele, determinate de evoluțiile politice. Astfel:

  • – Vasile Cepoi, ministru al Sănătății – demisionat în urma acuzațiilor de conflict de interese aduse de ANI
  • – Ioan Rus – ministrul de Interne a demisionat acuzând că ar fi fost presat să încalce legea în scandalul listelor electorale de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu.
  • – Victor Paul Dobre – ministru delegat pentru Administrație a demisionat din acelșeași motive ca și Ioan Rus, cu ocazia depunerii la CCR a adresei privind listele electorale pentru referendum.
  • – Ioan Mang – ministru al Educației, demisionat după acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse
  • – Mircea Diaconu – ministru al Culturii, demisionat după acuzațiile de incompatibilitate aduse de ANI
  • – Andrei Marga – ministru de Externe, înlocuit după modul în care a gestionat criza de imagine provocată de reacția Bruxelles-ului la felul în care s-a desfășurat în România suspendarea președintelui
  • – Lucian Isar – ministru delegat pentru mediul de afaceri a demisionat invocând motive personale.

Alte redistribuiri în guvern:

  • – Mircea Dușa a fost revocat din funcția de ministru pentru relația cu Parlamentul și i-a luat locul lui Ioan Rus la Interne.
  • – Titus Corlățean – a fost revocat din funcția de ministru al Justiției pentru a-i lua locul lui Andrei Marga la Externe
  • – Mona Pivniceru a părăsit Consiliul Suprem al Magistraturii, pentru a ocupa portofoliul de la Justiție, lăsat liber de Titus Corlățean.
  • – Ministrul Daniel Chițoiu – l-a delegat pe perioada crizei politice cu drept de semnătură la ministerul Economiei pe Gelu Ștefan Diaconu, secretar de stat, întrucât Daniel Chițoiu i-a ținut locul în fruntea PNL lui Crin Antonescu, în perioada cât acesta a fost interimar la Cotroceni.
  • – Liviu Pop, ministru pentru dialog social, a fost timp de o lună ministru interimar al Educației, după demisia lui Ioan Mang.

Candidați picați înainte de-a ajunge în guvern:

Alte câteva nume aflate pe lista de ministariabili a lui Victor Ponta au picat înainte de a ajunge în guvern:

  • – Victor Alistar, propus pentru funcția de ministru pentru societatea civilă, nu a putut intra în guvern din cauza problemelor cu Agenția națională de Integritate.
  • – Corina Dumitrescu – propusă pentru ministerul Educației. I s-a retras numirea după ce presa a relatat că și-ar fi trecut în CV cursuri pe care nu le absolvise.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: