vineri

26 aprilie, 2024

5 noiembrie, 2013

Societatea Minvest Roşia Montană, înfiinţată anul acesta pentru a se ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană, va fi transferată de la Ministerul Marilor Investiţii, la Ministerul Economiei, considerându-se că instituţia condusă de Dan Şova „şi-a încheiat misiunea” prin redactarea legii cu acest subiect.

Compania Minvest Roşia Montană a fost înfiinţată în aprilie, pentru a se ocupa „exclusiv” de proiectul Roşia Montană, un proiect de mare anvergură mutat la ministrul delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova (PSD).

Societatea a rezultat din reorganizarea, prin divizare parţială, a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, care deţine 19,3% din acţiuni la societatea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), controlată de compania canadiană Gabriel Resources.


Până în aprilie, cînd a trecut în portofoliul Marilor Investiţii, compania a funcţionat în subordinea Ministerului Economiei, aparţinând PNL.

În august, Guvernul a aprobat un proiect de lege, iniţiat de către departamentul condus de Dan Şova, care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană.

De ce s-a dus Minvest la Dan Şova

Marile Investiţii ar fi primit în subordine Minvest Roşia Montană doar pentru a avea autoritatea de a acţiona în calitate de coordonator al discuţiilor purtate de instituţiile implicate în ceea ce priveşte procesul de avizare şi autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană cu titularul licenţei de exploatare şi acţionarul său majoritar, potrivit proiectului de revenire la Economie a companiei, proiect din care citează MEDIAFAX.

De ce se întoarce Minvest la Ministerul Economiei

Departamentul ministrului delegat Dan Şova şi-a încheiat misiunea prin redactarea proiectului de lege, prin coordonarea discuţiilor dintre partea română şi investitorul canadian, şi trimiterea proiectului în Parlament.


„Întrucât rezultatul discuţiilor purtate de instituţiile implicate în ceea ce priveşte procesul de avizare şi autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană cu titularul licenţei de exploatare şi acţionarul său majoritar s-a concretizat în redactarea unui proiect de lege cu privire la exploatarea minieră, care, în prezent, se află în dezbaterea Parlamentului, se evidenţiază că misiunea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine s-a încheiat, astfel că administrarea pachetului de acţiuni deţinut de statul român la societatea Minvest Roşia Montană trebuie să revină şi să rămână la Ministerul Economiei”, se arată în proiectul de act normativ prezentat de MEDIAFAX.

Vot final pe proiectul Roşia Montană, în Comisia specială

Proiectul de revenire a companiei Minvest Roşia Montană în portofoliul Economiei ar putea intra miercuri, 6 noiembrie, la aprobare, în şedinţa Guvernului.

În aceeaşi zi, Comisia parlamentară specială ar putea da votul final pe proiectul Legii Roşia Montană, spune preşedintele comisiei, Darius Vâlcov.

Şedinţa Comisiei se anunţă a fi una tensionată, date fiind diferenţele de opinie ale partenerilor principali din coaliţie, PNL şi PSD, pe acest subiect.

Liberalii ameninţaseră în urmă cu două săptămâni chiar cu o posibilă boicotare a şedinţelor, apoi au spus că s-au răzgândit, dar la şedinţa de marţi a Comisiei a fost prezent un singur liberal, potrivit senatorului Darius Vâlcov.

Există „foarte mari diferenţe de opinie” între membrii Comisiei, astfel că se încearcă punerea la un loc a acestor puncte de vedere, a adăugat Darius Vâlcov: „Nu putem să păstrăm aceste divergenţe şi în corpul raportului. Aceasta este problema. Parte din membrii grupurilor de lucru au adus puncte de vedere total opuse şi trebuie să le armonizăm”.

Liberalii nu vor să accepte înlocuirea proiectului de lege trimis de Guvern, cu referire strictă la exploatarea auriferă de la Roşia Montană, cu un proiectul mai general, care vizează exploatările de aur şi argint din România, pe care l-au “fabricat” săptămâna trecută parlamentarii PSD, prin modificarea titlului proiectului de lege, eliminarea Acordului cu RMGC şi introducerea unor amendamente.

“Mandatul acestei Comisii speciale încredinţat de plenul Parlamentului a fost strict acela de a se pronunţa asupra proiectului de lege iniţiat de Guvern. Poziţia noastră este aceea ca raportul Comisiei pentru acest proiect de lege să fie de respingere”, a declarat Crin Antonescu, săptămâna trecută.

Abia după respingerea proiectul Legii Roşia Montană, spun liberalii, se poate discuta despre o altă comisie şi, eventual, o lege a mineritului.

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, în spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: