joi

29 februarie, 2024

16 iulie, 2012

Premierul Victor Ponta a anunțat luni că guvernul a notificat către FMI intenția sa de a introduce plata TVA la încasarea facturii.

Potrivit premierului, măsura ar viza firmele cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 de euro pe an și va fi valabilă numai pentru plățile care se fac prin bancă.

Deși guvernul așteaptă răspunsul Fondului, primul ministru nu a făcut nicio referire la data de la care ar urma să se aplice această măsură.


Decizia guvernuluui ar putea fi o gură de aer pentru firmele mici, însă are un neajuns care fa afecta firmele care onoreză factura: acestea  nu vor putea, în cazul că această măsură va intra în vigoare, să-și deducă nici ele TVA-ul decât la plata facturii.

Premierul Victor Ponta a mai declarat că TVA va fi eligibil pentru decontare în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE şi că plafonul de deductibilitate va creşte de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în domeniul cercetării-dezvoltării.

Primul ministru a mai anunțat și că vor fi scutite de la plata CAS la fondul de sănătate, pensii și șomaj firmele care angajează persoane aflate în somaj cu vârsta de sub 25 de ani sau peste 65 de ani.

Scutirea de la plata CAS va fi valabilă timp de un an, cu conditia menținerii locului de munca înca un an, suplimentar. Scutirea este valabilă doar pentru angajator, angajatul urmând să-si platească contribuțiile de asigurări sociale.


Pentru aplicarea acestor măsuri va fi, însă, nevoie de acordul FMI, care urmărește execuția bugetară și efectul măsurilor guvernului asupra bugetului. FMI și-a amânat însă vizita pe care trebuia să o facă în România până după referendumul din 29 iulie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: