sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 mai, 2015

complexExecutivul a aprobat în ședința de miercuri o ordonanță de urgență care prevede acordarea unui împrumut de 40 de milioane de lei pentru Complexul Energetic Hunedoara. Pe de altă parte, Guvernul a abrogat în aceeași ședință hotărârea referitoare la strategia de privatizare a Complexului prin majorarea de capital.

Împrumutul acordat din venituri din privatizare, pe o perioadă de 90 de zile, va fi destinat rambursării de către Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A a ajutorului de stat incompatibil pentru care Comisia Europeană a dispus în data de 20 aprilie 2015 recuperarea acestuia de către statul român, se precizează într-un comunicat de presă al Executivului.

Sursa citată mai precizează că obligația de recuperare a ajutorului de stat rezultat din tarifele practicate de Hidroelectrica pentru Societatea Termoelectrica S.A și Societatea Electrocentrale Deva S.A s-a extins la Complexul Energetic Hunedoara în calitate de succesor în drepturi al celor două societăți.


Împrumutul se va acorda în baza unei analize economico-financiare efectuate de EximBank S.A.în vederea stabilirii capacității de rambursare și a marjei de dobândă.

De asemenea, împrumutul în limita sumei de 40 de milioane de lei se acordă cu condiția constituirii unor garanții care trebuie să acopere cel puțin 120% din cuantumul împrumutului. Garanțiile se constituie prin instituirea de către organul fiscal competent al ANAF a unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile libere de orice sarcini, proprietatea societății.

Împrumutul și dobânda aferentă vor fi rambursate de către Complexul Energetic Hunedoara din surse proprii.

Împrumutul se acordă după încetarea procedurii de administrare specială instituită asupra Societății în baza Legii 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare.


Actul normativ a fost adoptat de guvern având în vedere faptul că nerambursarea ajutorului de stat incompatibil de către Complexul Energetic Hunedoara ar fi făcut imposibilă acordarea, ulterior, a unui ajutor de stat individual pentru salvare în sumă de 167 de milioane de lei acestei Societăți, mai precizează sursa citată. Asupra acestui ajutor de stat individual de salvare a fost notificată Comisia Europeană.

La 21 aprilie 2015, Comisia Europeană a decis că acest ajutor de stat individual de salvare este compatibil cu piața internă. Condițiile de acordare a unui ajutor de stat individual de salvare pentru CE Hunedoara vor fi aprobate printr-un act normativ ulterior.

Tot în ședința de astăzi, Guvernul a adoptat o Hotărâre de abrogare a HG nr. 86/2013, prin care se stabilea strategia de privatizare a Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A., luând în considerare structura integrată a societății de producător de energie electrică și de exploatare a unor perimetre de huilă.

Conform prevederilor legale în vigoare, Societatea avea obligația de a restitui până la data de 30 aprilie 2015 un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, egal cu numărul total de emisii de gaze cu efect de seră provenite din instalațiile care funcționaseră în anul anterior, înregistrând un deficit de certificate de emisii de gaze cu efect de sera evaluat la cca. 39 milioane lei.

Implementarea cerințelor Deciziei Comisiei Europene din 21.04.2015, privind acordarea unui ajutor de stat pentru salvare către Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. care să asigure și restituirea certificatelor menționate anterior, condiție esențială pentru continuarea activității de producere energie electricăimpune separarea activității miniere de celelalte activități.

Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. a fost inclusă în programul de reducere a plăților restante, fiind vizate măsuri de restructurare internă și găsirea unor soluții viabile de dezvoltare. Situația economico-financiară a Societății nu s-a apreciat atât de mult astfel încât să reziste pieței concurențiale,  înregistrând la data de  31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante în suma de 432,8 milioane lei.

În aceste condiții, guvernul precizează în comunicatul de presă, că era necesară abrogarea strategiei de privatizare a Societății Complexul Energetic Hunedoara  S.A. adoptate prin HG nr. 86/2013.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: