Prețul carburanților în România: Ponderea taxelor, mult sub media europeană. Marjele benzinăriilor au crescut cu peste 4% în ultimii patru ani

Ponderea taxelor în prețul final al carburanților din România este cu peste zece procente mai redusă decât media europeană în cazul benzinei, respectiv cinci procente… Mai mult›
05.12.2019
NATO – concluziile unui summit sensibil: Cele 3 premiere din declarația oficială și întorcerea ”în cazarmă” a Turciei

Zarva, îndoielile și contondențele dintre aliați au fost atât de mari înaintea summitului NATO de la Londra, încât evenimentul a avut de pus ordine până… Mai mult›
04.12.2019
Creşterea costului forţei de muncă, triplă față de creșterea economică și în contradicție cu scăderea productivității muncii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2019 cu 13,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
04.12.2019
Și o veste bună: „Inflaţia industrială” a scăzut puternic

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu peste patru puncte procentuale pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 6,38% în octombrie 2018 la doar… Mai mult›
03.12.2019

Guvernul caută bani pentru reîntregirea pensiilor recalculate ale militarilor. FMI ridică din sprâncene
de Sorin Negoiţă 15.11.2012
Ministrul Apărării şi cel de Interne trebuie să stabilească exact cât şi în ce interval pensionarii militari care au pierdut din pensie în urma recalculării pot recupera din bani, în condiţiile în care experţii FMI nu au recomandat să fie deschisă problema pensiilor, a declarat premierul Ponta citat de MEDIAFAX.
El a precizat că la discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional a fost chemat să participe şi ministrul Apărării, care a primit însă un răspuns de principiu mai degrabă negativ.
“Există o iniţiativă pornită de la Ministerul Apărării, dar care trebuie să acopere pensionarii militari şi de la MAI şi serviciile de informaţii. Cei de la FMI au zis: Domne, nu suntem de acord să deschideţi problema pensiilor. Însă ceea ce eu am afirmat şi ceea ce Ministrul Apărării poate să facă în perioada următoare – trebuie să luăm să calculăm exact, pentru că mare parte dintre pensionarii militari au câştigat în urma recalculării, a rămas o categorie îngustă de oameni care au avut de pierdut. Pentru acei oameni, ministrul Apărării şi ministrul de Interne trebuie să calculeze să spună exact cât putem să reparăm şi mai ales în cât timp”, a spus Ponta la Antena 3.
Premierul a explicat astfel că există cazuri în care au fost efectuate calcule greşite şi au fost comise nedreptăţi, acestea fiind situaţiile pe care Guvernul încearcă să le repare.
Guvernul a cerut FMI să revină la pensiile vechi pentru militarii care au înregistrat scăderi de venituri în urma recalculării aplicate începând din 2010, dar nu şi la pensiile care au crescut în urma recalculării, adică peste 90% dintre acestea, propunere respinsă de experţii internaţionali.
“După aplicarea noului sistem de calcul, majoritatea pensiilor speciale au crescut, cam peste 90% din acestea. Au fost însă şi cazuri în care unele pensii au scăzut, prin aplicarea aceluiaşi sistem. FMI a spus că revenirea la nivelul anterior pentru unele pensii ar însemna şi scăderea pensiilor pentru cei care au beneficiat de pe urma recalculării, şi care sunt mai mulţi. Recalcularea s-a făcut pe baza unor criterii stabilite prin lege şi este greu de reversat doar pentru unii, chiar dacă se înţeleg raţiunile electorale”, au declarat anterior pentru MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor.
Mai mult chiar, reprezentanţii FMI ar fi amintit Guvernului că aceste recalculări au fost admise la acea vreme în ciuda faptului că militarii aflaţi acum în pensie nu au contribuit niciodată la sistemul public de pensii.
O echipă FMI s-a aflat în vizită la Bucureşti în perioada 6-14 noiembrie 2012, pentru a purta discuţii tehnice privind perspectivele macroeconomice şi progresele înregistrate în vederea îndeplinirii ţintelor fiscale stabilite pentru anul 2012 şi a implementării reformelor structurale, precum şi pentru a discuta în linii generale bugetul pe anul 2013.
Experţii vor reveni la Bucureşti, pentru a purta discuţii privind următoarea evaluare a programului, după instalarea noului guvern.