luni

22 aprilie, 2024

6 aprilie, 2020

Guvernul Orban discută luni o Ordonanță de Urgență prin care mandatul aleșilor locali va fi prelungit până la sfârșitul anului. Proiectul, anunțat de vicepremierul Raluca Turcan, nu stabilește o dată certă pentru alegerile locale și relaxează condițiile de participare la alegeri.

Premierul Orban a precizat că data exactă a alegerilor locale va fi decisă ”mai târziu”.

Raluca Turcan a anunțat că proiectul de Ordonanță este înaintat de Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Interne și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și administrației.


”Este evident că în această situație de criză nu se pot edsfășura activități specifice campaniei electorale și că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Avem un proiect de prelungire al mandatelor aleșilor locali până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020.

În același timp, ținând cont de actualul context, inclusiv procedura se va simplifica, în sensul în care partidele și candidații să prezinte o singură listă de susținători, să fie nevoie de un număr minim de 25.000 de semnături, minimum 500 de semnături pentru fiecare județ sau 1.000 semnături în București.

Mai există posibilitatea ca în locul listelor de semnături să fie făcută dovada depunerii în contul bancar a unei contribuții electorale în valoare de 3% din valoarea maximă admisă pentru funcția pentru care candidează un competitor independent sau de 50 de salarii de bază minime pe țară pentru campania electorală la nivelul județului sau Municipului București”, a explicat vicepremierul Turcan modificările la Legea alegerilor locale.

Cu o săptămână înaintea decretării stării de urgență, premierul Ludovic Orban a anunțat data ”de principiu” a alegerilor locale, 28 iunie, cu precizarea că data exactă ”depinde de evoluția epidemiei de coronavirus”.


Potrivit legislației în vigoare:

  • Pentru fiecare candidat la funcția de primar și listă de candidați pentru consiliul local și pentru consiliul județean, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul localităților urbane de rangul II și III și de 1.000 în cazul județelor, municipiului București, sectoarelor municipiului București și localităților urbane de rangul I.
  • Suma maximă care poate fi depusă în contul bancar central pentru campania electorală de către un partid politic sau organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale este de 4.683.000 lei
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: