Guvernul a adoptat, joi, un proiect de lege care întărește autoritatea polițiștilor, crește sancțiunile pentru persoanele care nu se conformează cererii acestora și care conține mai multe prevederi controversate.
Proiectul de lege instituie reguli clare referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor şi al vehiculului persoanei, conducerea persoanei la sediul poliţiei şi utilizarea forţei.
De asemenea, proiectul transformă în infracțiune următoarea faptă: „împiedicarea, sub orice formă, a organelor însărcinate cu menţinerea ordinii publice de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat sau de a lua măsurile necesare pentru menţinerea ori restabilirea ordinii publice”.
Această faptă va putea fi pedepsită, dacă parlamentarii vor aproba propunerea executivului, nu doar cu amendă, ci și cu închisoare de la trei luni la un an.
Condițiile în care polițistul poate conduce o persoană, la secție – mult mai vagi
Guvernul propune ca polițistul să poată conduce „persoane la sediul poliției, ca măsură administrativă, în condițiile prezentei legi”.
Acum, articolul 31 litera b) precizeazăcă polițistul poate:
„să conducă la sediul poliţiei pe cei care, prin acţiunile lor, periclitează viaţa persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii; în cazurile nerespectării dispoziţiilor date de poliţist, acesta este îndreptăţit să folosească forţa; verificarea situaţiei acestor categorii de persoane şi luarea măsurilor legale, după caz, se realizează în cel mult 24 de ore, ca măsură administrativă.”
La fel de vag devine și articolul care permite legitimarea:
polițistul are dreptul: „să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor, în condițiile prezentei legi”.
De asemenea:
- este introdusă posibilitatea conducerii unei persoane „la sediul poliției, ca măsură administrativă, în condițiile prezentei legi”
- polițistul are dreptul „să solicite, în condițiile legii, sprijinul populației pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea și conducerea persoanelor la sediul poliției, precum și pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale”
Dacă o persoană nu se conformează solicitării de a lua o poziție inofensivă, se prezumă că intenționează să atace polițistul
De asemenea, proiectul introduce o nouă definiție a atacului armat: „atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”.
Polițistul primește acum dreptul de a-i cere unei persoane care face obiectul controlului corporal să adopte „o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control”, iar dacă respectiva persoană nu se conformează:
- polițistul o avertizează (o singură dată) prin cuvintele: Poliția, stai! – Nu te apropia!
- după care, „se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului”.
Prin poziție inofensivă urmează a se înțelege:
- a) ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul
- b) depărtarea picioarelor
- c) adoptarea poziției șezut
- d) adoptarea poziției culcat
- e) altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.
Reguli mai permisive pentru controlul corporal și al bagajelor
Acum: polițistul poate „să efectueze, cu respectarea dispoziţiilor legale, controale ale persoanelor şi bagajelor, precum şi ale vehiculelor aflate în circulaţie, atunci când există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unor infracţiuni sau posibile acţiuni teroriste”.
Proiectul propune: polițistul poate „să efectueze controlul corporal al persoanei legitimate și, după caz, al bagajelor sau vehiculului utilizat de aceasta, în condițiile prezentei legi”.
Cresc amenzile pentru unele contravenții
- „refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu” va fi amendat o sumă cuprinsă între 500 de lei și 1.500 de lei, comparativ cu 100 de lei și 500 de lei, acum.
- „organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban” – amenzi între 2.000 și 3.000 de lei, în loc de 500 – 1.500 lei.
De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru „repetarea unor contravenții”, sancțiuni care pot însemna amendă, dar și prestarea de ore de muncă în folosul comunității.
Sunt vizate trei contravenții, a căror repetare într-un interval de 24 de ore implică pedepse drastice:
- tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă – amendă de la 500 la 1.500 lei sau prestarea a 50–100 de ore de activități în folosul comunității.
- tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora – amendă de la 2.000 la 3.000 lei sau prestarea a 70–120 de ore de activități în folosul comunității
- organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban – amendă de la 3.000 la 6.000 lei sau prestarea a 100–150 de ore de activități în folosul comunității.
Deși asociațiile civice au acuzat că aceste prevederi par a viza blocarea protestelor, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a comunicat că modificările propuse nu au incidenţă asupra reglementărilor privind adunările publice. Nu a explicat însă de ce nu vor avea aplicare, fiindcă proiectul de lege nu conține nici o mențiune din care să reiasă acest lucru.