marți

23 aprilie, 2024

26 august, 2022

Guvernul a aprobat vineri un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Muncii prin care sunt majorate salariile personalului plătit din fonduri publice. Majorarea va fi, în medie, de 150 de lei per angajat.

”Este o creştere în concordanţă cu disponibilitatea bugetară şi, desigur, o creştere în conformitate cu discuţiile pe care le-am avut cu partenerii noştri sociali şi, desigur ca urmare a deciziei pe care am luat-o la nivelul coaliţiei”, a precizat Nicolae Ciucă în debutul ședinței de guvern.

Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, aproximativ un milion de angajați ai statului vor beneficia de mărire. Marius Budăi a mai afirmat că impactul bugetar al măsurii ”este undeva la 2,1 miliarde, dar intră în cheltuielile bugetare deja aprobate”.


Proiectul OUG acordă, începând cu luna august 2022, o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 şi cel din luna decembrie 2021.

De prevederile ordonanței nu beneficiază angajații din sistemul medical, care au ajuns deja la nivelul salarial prevăzut pentru 2022, și alți salariați din ministere care au atins deja acest nivel.

Proiectul inițial conținea și sporuri

Inițial, guvernul a vrut să acorde prin OUG și sporuri suplimentare pentru angajații din ministere și pentru cei care lucrau cu fonduri europene.

După publicarea proiectului pe site-ul Ministerului Muncii, care nu beneficiau de astfel de sporuri în prevederile din ordonanță au cerut și ei beneficii similare, dar nu s-au găsit bani la buget. În consecință, Ministerul Muncii a retras proiectul și a urcat în transparență decizională un alt proiect, din care au fost eliminate sporurile.


Promisiunea majorării salariilor bugetarilor trebuia să se fi îndeplinit deja de la 1 iulie.

În Nota de Fundamentare a OUG aprobate vineri se arată: „Criza generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, iar în lipsa unor măsuri concrete şi rapide s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: