13 decembrie, 2014

Proiectul de buget pe anul viitor a fost aprobat în şedinţa de vineri a Guvernului. Guvernul a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor să crească de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzând o alocare de 0,43% pentru cofinanţarea proiectelor UE, dar neincluzând fondurile suplimentare pentru Armată convenite în cadrul NATO.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că PSD propune ca votul în Parlament să fie pe 21 decembrie, o dată cu jurământul lui Klaus Iohannis pentru funcţia de preşedinte.

De ce scad bugetele- explicaţia oficială

Prim-ministrul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor vineri să explice scăderile de bugete pentru 2015.


“Acolo unde există – şi vă rog pe toţi miniştri să explicaţi acest lucru, pentru că, până la urmă, e de datoria noastră să explicăm- acolo unde apar scăderi în diverse bugete, apar din două motive. În primul rând, scăderea CAS cu 5 puncte procentuale se aplică şi la instituţiile publice, adică şi la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, că plătim mai puţin CAS, nu doar privatul, ci şi instituţia publică, şi, de asemenea, titlurile executorii, hotărârile judecătoreşti pe care le-am plătit şi le plătim în continuare, e normal să nu mai apară în buget”, a arătat premierul Ponta, vineri, la începutul şedinţei de aprobare a proiectului de buget pentru 2015.

Din proiectul bugetului de stat reiese că Ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.

Citiţi şi „Buget 2015 / Alocările pe ministere şi pe instituţii”

Domeniul educaţiei va primi, anul viitor, trei miliarde lei în plus faţă de acest an, reprezentând 3,51% din PIB, a anunţat premierul Victor Ponta, adăugând: “Să dea Dumnezeu să trăim împreună momentul în care vom putea aloca 6% din Produsul Intern Brut”.

Bugetul pe CD

Premierul Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, să elaboreze un proiect care să prevadă că bugetul va fi transmis la Parlament numai în format electronic, metodă specifică perioadei moderne, şi nu cu 40 de copii printate, ca în prezent.


“Înţeleg că se printează toate exemplarele solicitate de către membrii Biroului Permanent şi o să vă rog să facem şi un proiect de lege, să nu mai trimitem în forma asta, ci să trimitem în formă electronică. Suntem în secolul 21 şi faptul că trebuie să printăm 40 sau câte a cerut Parlamentul…”, a spus Victor Ponta în şedinţa de guvern.

Ministrul Vâlcov i-a spus că fiecare parlamentar va primi proiectul de buget pe anul viitor în format electronic, stocat pe un CD, dar membrii Biroului Permanent trebuie să primească proiectul şi în formă tipărită, conform actualului regulament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: