19 februarie, 2021

Guvernul a adoptat, vineri seara, proiectele legilor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale pe anul 2021, care rămân în „parametrii iniţiali” principali, potrivit premierului Florin Cîţu.

Ministerele Sănătății și Transporturilor vor primi mai mulți bani pentru investiții, transferați din porția inițială a fondului de rezervă al Guvernului.

„În şedinţa de astăzi au fost realocate câteva sume din Fondul de rezervă, pentru câteva obiective în Ministerul Sănătăţii. Şi la Ministerul Transporturilor a fost suplimentat bugetul, dar nu foarte mult, cu anumite obiective care au fost finanţate din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului”, a precizat Florin Cîţu după ședința de Guvern, citat de Agerpres.


Premierul a mai spus că „suma totală care a fost modificată” este de  200 – 300 milioane față de proiectul inițial, dar nu numai pentru cele două ministere.

„Sunt mai multe proiecte care au fost finanţate din fondul de rezervă, proiecte care sunt importante pentru anumite comunităţi, proiecte care ajută la dezvoltarea anumitor localităţi”, a spus Forin Cîțu.

Când vor merge în Parlament pentru dezbatere şi aprobare, vor fi făcute publice și variantele aprobate de Guvern pentru proiectul legii bugetului de stat pe 2021, al legii bugetului asigurărilor sociale și al legii plafoanelor și indicatorilor pentru cadrul fiscal – bugetar pentru 2021, a promis Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.

Deficitul bugetar rămâne de 7,16% din PIB

„Deficitul rămâne acelaşi (7,16% din PIB). Din bugetul general consolidat, cheltuielile totale sunt de 397.515 milioane de lei şi cheltuielile de personal 109.511 milioane de lei. La bugetul de stat, cheltuielile totale sunt de 223.702 milioane de lei, iar cheltuielile de personal sunt 55.834,9 milioane de lei”, a spus Florin Cîţu.


Premierul a adăugat că „deficitul bugetului general consolidat, sau soldul bugetului general consolidat, este de 80.000 milioane de lei”.

„Tot astăzi am aprobat şi evoluţia deficitului, soldul structural anual al administraţiei publice, deficitul anual. În 2021 este vorba despre estimări structurale – 742, în 2022 – 607 şi în 2023 – 483. Este vorba despre soldul structural, acesta se calculează relativ la PIB-ul potenţial. Aşa cum am spus, în şedinţa de guvern au fost câteva modificări – transferuri de la unele capitole, de exemplu din fondul de rezervă au fost făcute câteva transferuri pentru finanţarea unor proiecte de investiţii care erau incluse în anumite anexe. În rest, nu au fost schimbate. Bugetul rămâne în parametrii iniţiali şi merge la Parlament pentru dezbatere”, a susţinut Florin Cîţu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: