Executivul a aprobat miercuri proiectul de modificare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor, proiect ce instituie mecanismul compensatoriu în zile considerate executate.
Pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiții de detenție considerate de supraaglomerare severă (definită ca un spațiu sub sau egal cu 3m²/deținut), un condamnat va primi o reducere de 3 zile din pdeapsă.
Proiectul de lege are un scop dublu, spune un comunicat al Guvernului:
- de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiții de supraaglomerare severă și
- de a contribui, în același timp, la degrevarea penitenciarelor.
Mecanismul este conceput ca un instrument juridic potrivit căruia, în vederea acordării liberării condiționate, în calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, executarea pedepsei într-un spațiu necorespunzător.
Pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spațiu necorespunzător, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată.
Cum se definește supraaglomerarea severă:
Spațiu mai mic sau egal cu 3m²/deținut – se calculează prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în camera respectivă, indiferent de dotarea spațiului respectiv, potrivit evidențelor proprii fiecărui loc de deținere
Persoanele acestea beneficiază automat de liberarea condiționată, nu la cerere.
Măsura reglementată depășește cadrul unui remediu compensatoriu, acordarea compensării operând din oficiu și nefiind condiționată de formularea unei cereri de către persoana deținută. Astfel, decizia se înscrie în măsurile generale ce vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție în penitenciare.
Această prevedere ar urma să se aplice pentru deţinuţii care se află în astfel de condiţii necorespunzătoare de detenţie, începând cu data de 24 iulie 2012, conform proiectului de lege.
Ministerul Justiției speră că prin această măsură vor fi evitate sancțiuni financiare din partea CEDO pentru condițiile din închisorile românești.
Un răspuns
Mai corect ar fi fost aprobarea unui proiect de gratiere si amnistie, dar noi suntem romani, ne e frica sa nu ne critice altii. Ce se stie si nu se spune, este ca la liberarea conditionata judecatorii vor da aminari, motivind diverse chestii pe care detinutul, vezi doamne nu le-a insusit in perioada detentiei,”NU S_A STRADUIT, NU S_A IMPLICAT, NU A INSISTAT< NU A SOLICITAT", urmariti sentintele la majoritatea instantelor din tara, un procent foarte mic se elibereaza la primul termen, chiar daca dosarul este curat.