Fiscul are la dispoziţie normele de aplcare pentru impozitarea averilor acumulate de persoanele fizice din venituri neidentificate, potrivit unei hotărâri adoptate joi de Guvern.
”A fost adoptată o hotărâre privind aplicarea metodelor indirecte pentru verificarea situaţiei fiscale a persoanelor fizice. Metodele se aplică începând cu 1 ianuarie 2011 şi au drept scop stabilirea bazei impozabile a veniturilor a căror sursă nu este identificată”, a explicat purtătorul de cuvânta al Guvernului, Ioana Muntean.
În 23 decembrie 2010, Guvernul a modificat Codul Fiscal, printr-o ordonanţă de urgenţă care prvede verificarea persoanelor cu venituri foarte mari şi impozitarea cu 16% a veniturilor neidentificate, estimate prin metode de control indirect.
O structură a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) demarează verificărle în baza noii legislaţii.
Astfel, va fi impozitată diferenţa între veniturile declarate şi situaţia fiscală personală, stabilită pe baza metodelor indirecte de control – metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare şi metoda patrimonială, urmărindu-se discrepanţele între venituri şi cheltuieli şi elementele de creştere de avere, în condiţiile inexistenţei unor venituri corespunzătoare declarate la Fisc.
Impozitul cu 16% va fi aplicat doar dacă diferenţa între situaţia fiscală personală şi veniturile declarate este mai mare de 10% sau 50.000 de lei.
Potrivit ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, România s-a inspirat în acest demers din experienţa fiscului american, unde 1% din persoanele cele mai bogate asigură 40% din încasările din impozitul pe venit.
Fiscul român controlează conturi bancare de 50-60 de milioane de euro deschise în Elveţia de contribuabili din România, a declarat, duminică preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, la Pro TV.