duminică

26 mai, 2024

3 aprilie, 2012

Guvernul a decis marţi, în şedinţă, alocarea sumei  650 milioane lei (aproximativ 150 de milioane de euro), pentru primăriile aflate în dificultate de plată şi pentru cofinanţarea unor proiecte cu bani europeni aflate în derulare.

Decizia fusese luată încă de luni, în coaliţia de guvernare, unde premierul ungureanu propusese liderilor politici – potrivit purtătorului de cuvânt Dan Suciu – alocarea banilor pentru teritoriu pe două principii: plata arieratelor şi cofinanţarea unor proiecte susţinute cu bani europeni aflate în derulare.

Banii alocaţi administraţiei locale provin din fondul de rezervă şi vor fi suplimentaţi din sumele defalcate de TVA.


Decizia a fost luată în urma presiunilor pe care partidele din coaliţie le-au făcut săptămâna trecută asupra premierului, cu arguemntele că primarii puterii care au o relaţie proastă cu consiliile judeţene au mari probleme cu banii. Deputatul Cezar Preda declarase într-un interviu pentru MEDIAFAX că există 25 de consilii judeţene conduse de opoziţie în care primarii PDL nu au primit niciun ban şi care ar trebui să beneficieze de alocări de la guvern.

Miliardul de euro al CFR-ului – transformat în acţiuni ale statului

Guvernul a decis, marţi, şi avizarea procedurii de transformare a datoriei CFR în acţiuni ale statului. Conform ordonanţei, datoriile înregistrate de CFR SA la finele anului trecut către bugetul consolidat şi fondul de risc, de 3,99 miliarde lei (aproximativ 917 milioane euro), vor fi anulate prin conversia în acţiuni.

Ştergerea datoriilor va fi efectuată prin derogare de la legislaţia actuală care reglementează datoria publică.

La 31 decembrie 2011, compania prelimina datorii către bugete şi Fondul de risc de 3,99 miliarde lei, din care 2,06 miliarde lei reprezintă penalităţi şi majorări pentru neplată sau plata cu întârziere.


Având în vedere că CFR SA este singura companie din România care administrează infrastructura feroviară, Guvernul consideră că acordarea unui sprijin financiar nu reprezintă ajutor de stat.

CFR SA se află pe lista companiilor monitorizate de Fondul Monetar Internaţional, iar neadoptarea acestei măsuri în regim de urgenţă ar împiedica îndeplinirea obiectivelor stabilite în acordul cu instituţia financiară internaţională, se menţionează în proiect.

Drepturi salariale câştigate în Justiţie de bugetarii din Finanţe şi Justiţie

Guvernul a hotarât în şedinţa de marti suplimentarea cu 32 de milioane de lei (aproximativ 8 milioane de euro) a bugetelor Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei, Ministerului Public, Inaltei Curţi de Casaţie si Justiţie si Consiliul Superior al Magistraturii.

Banii sunt alocati pentru plata tranşei de 5% aferente primului trimestru din 2012, din sumele prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: