Conducerea PSD a decis vineri să schimbe structura guvernului dar și miniștri care păreau siguri de posturile lor. În principal, schimbările sunt:
- Guvernul Dăncilă va avea 4 vicepremieri
- ministerul Fondurilor Europene devine minister ”de sine stătător”, postul fiind atribuit Rovanei Plumb
- se desființează Ministerul consultării publice și dialogului social
- a fost înființat postul de vicepremier responsabil cu ”implementarea parteneriatelor strategice” ale României, responsabilitatea fiind acordată Anei Birchall
Lista noului cabinet a fost prezentată de Viorica Dăncilă în cadrul unei declarații de presă oferite la finalul CEx, premierul nominalizat anunțând că va răspunde la toate întrebările presei după votul de luni din Parlament.
Premierul desemnat (Vasilica Viorica Dăncilă) nu a oferit niciun detaliu despre programul de guvernare cu care se va prezenta în fața Parlamentului.
Numele miniştrilor propuşi pentru noul cabinet condus de Viorica Dăncilă au fost votate într-o ședință de patru ore a conducerii PSD.
Mai mulți foști membri ai precedentului cabinet s-au retras la solicitarea conducerii PSD pentru ca liderii organizațiilor din teritoriu să poată trimite în noul guvern membri ai respectivelor organizații. În principal era de așteptat ca președintele partidului să onoreze înțelegerile făcute cu filialele în ”turneul” efectuat în perioada în care a devenit inevitabilă schimbarea lui Mihai Tudose.
Ședința CEx nu a decurs întocmai cum planificase Liviu Dragnea pentru că unii șefi de filiale au reușit înțelegeri ”pe sub masă”, astfel că noul guvern arată ușor diferit față de ce imaginase Liviu Dragnea.
Lista noului guvern aprobată de conducerile PSD și ALDE arată astfel:
- Viorica Dăncilă – prim-ministru (PSD)
- Paul Stănescu – viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice (PSD)
- Graţiela Leocadia Gavrilescu – viceprim-ministru, ministrul mediului (ALDE )
- Viorel Ștefan – viceprim-ministru fără portofoliu (PSD)
- Ana Birchall – viceprim-ministru fără portofoliu (PSD)
- Carmen Daniela Dan – ministrul afacerilor interne (PSD)
- Teodor – Viorel Meleşcanu – ministrul afacerilor externe (ALDE)
- Mihai – Viorel Fifor – ministrul apărării naționale (PSD)
- Eugen Teodorovici – ministrul finanţelor publice (PSD)
- Tudorel Toader- ministrul justiţiei (independent, susţinut de ALDE)
- Petre Daea – ministrul agriculturii și dezvoltării rurale (PSD)
- Valentin Popa – ministrul educaţiei naționale (PSD)
- Lia – Olguța Vasilescu – ministrul muncii și justiției sociale (PSD)
- Dănuţ Andruşcă – ministrul economiei (PSD)
- Anton Anton – ministrul energiei (ALDE)
- Lucian Şova – ministrul transporturilor (PSD)
- Radu Oprea – ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat (PSD)
- Sorina Pintea – ministrul sănătății (PSD)
- Rovana Plumb – ministrul fonduri europene (PSD)
- George Ivaşcu – ministrul culturii și identității naționale (PSD)
- Ioan Deneş – ministrul apelor şi pădurilor (PSD)
- Nicolae Burnete- ministrul cercetării și inovării (PSD)
- Bogdan Cojocaru – ministrul comunicațiilor și societății informaționale (PSD)
- Ioana Bran – ministrul tineretului și sportului (PSD)
- Bogdan Trif – ministrul turismului (PSD)
- Natalia Intotero – ministrul pentru românii de pretutindeni (PSD)
- Viorel Ilie – ministrul pentru relaţia cu Parlamentul (ALDE)
- Victor Negrescu – ministrul delegat pentru afaceri europene (PSD)
Surprizele noului guvern
Noua listă a cabinetului susținut de coaliția PSD-ALDE conține 16 nume noi față de precedenta garnitură, 17 dacă o socotim și pe Viorica Dăncilă.
Spectaculoasă este revenirea la ministerul de Finanțe a senatorului Eugen Teodorovici, facilitată în special de distanțarea sa de fostul președinte PSD Victor Ponta. Și mai interesantă este revenirea în executiv a lui Viorel Ștefan, la rându-i fost ministru de Finanțe dar promovat acum vicepremier, care va avea foarte probabil ca principală atribuție colaborarea cu Ministerul de Finanțe.
Ana Birchall și Rovana Plumb revin și ele în executiv, susținute de Liviu Dragnea. Prima, a spus-o Viorica Dăncilă, are drept sarcină implementarea parteneriatelor strategice ale României, ”în special cel cu Statele Unite”. Cea de-a doua va fi ministru al Fondurilor Europene, domeniu în care nu a excelat în precedentul său mandat de ministru delegat, în subordinea lui Sevil Shhaideh.
O revenire în guvern o marchează și Anton Anton, ca ministru al Energiei. Un portofoliu deținut de ALDE, aceasta fiind și singura modificare operată de partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Anton Anton, în trecut ministru al Educației, îl înlocuiește pe Toma Petcu, retras ”pe motive de sănătate”.
Lucian Șova a fost mutat de la Comunicații la transporturi.
Urmează cele 11 nume cu adevărat noi:
- Natalia Intotero – ministrul pentru românii de pretutindeni
Născută la 14 ianuarie 1976, în municipiul Brad, Natalia – Elena Intotero este la un al doilea mandat de parlamentar în Camera Deputaţilor, ea candidând pe poziţia a doua a listei de deputaţi înaintată de PSD Hunedoara. Este de meserie profesor, ea absolvind Facultatea de Limba şi Literatura Română-Limba şi Literatura Engleză în anul 2006. În anul 2007 a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene a Universităţii ‘Spiru Haret’ din Bucureşti. De asemenea, este absolventă a cursului postuniversitar organizat de Institutul Diplomatic Român şi a Colegiului Naţional de Apărare.
- Bogdan Trif – ministrul turismului
Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu şi preşedinte al PSD Sibiu, Bogdan Trif este absolvent al Facultăţii de Agronomie din cadrul Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu, fiind inginer. A urmat un program de masterat la Facultatea de Ştiinţe Ecologice şi altul de Managementul Securităţii, Sănătăţii şi Relaţiilor de Muncă, la Facultatea de Inginerie ”Hermann Oberth”, din Sibiu.
- Ioana Bran – ministrul tineretului și sportului
În vârstă de 31 ani, actuala secretară a Camerei Deputaţilor, Ioana Bran este fiica cea mică a milionarului Ioan Bran, patronul Distileriilor Bran, care produc palincă. Este absolventă a Facultății de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca şi deţine şi un masterat în audit şi expertiză contabilă. A intrat în politică în 2010, iar în 2012 a fost aleasă consilier judeţean pe listele USL Satu Mare.
- Bogdan Cojocaru – ministrul comunicațiilor și societății informaționale
- Ioan Deneş – ministrul apelor şi pădurilor
Senator PSD de Bistrița, Deneș era nominalizat pentru acest post încă de la începutul lunii ianuarie, când fostul ministru Doina Pană și-a anunțat demisia.
- George Ivaşcu – ministrul culturii și identității naționale
Actor, regizor, dar şi manager şi fondator al Teatrului Metropolis din Bucureşti, a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1993. În 1993, a fost angajat la Teatrul de Comedie, apoi, în 1996, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti (TNB). Este conf. univ. dr. la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti.
- Radu Oprea – ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat
Senator PSD de Prahova și membru în Consiliul Național, Oprea a terminat Facultatea Utilaj Tehnologic din Universitatea de Petrol si Gaze, Ploiești, în 1994. A fost trimis in judecată în 2016 de Parchetul General pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Dosarul a fostulterior restituit procurorilor și, de atunci, nu se mai știe ceva despre el.
- Sorina Pintea – ministrul sănătății
Economist de profesie, Sorina Pintea a participat la alegeri pentru fotoliul de senator din partea PSD şi a câşigat, însă ea a renunţat, ulterior, spunând că preferă să rămână la conducerea celui mai mare spital Baia Mare. Are Licenţă în Economie obţinută la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca şi este absolventă de specializări şi cursuri de perfecţionare în administrarea afacerilor, administraţie publică. Fiul Sorinei Pintea, Ionuţ Pintea, a fost condamnat, în 2012, la şase ani de închisoare cu executare pentru trafic de droguri.
- Dănuţ Andruşcă – ministrul economiei
Deputatul PSD de Neamț, a fost, în perioada 2014-2016, președinte al Consiliului de Administrare a Conversmin SA (2014-2016), administrator special al Cuprumin SA și consilier al secretarului de stat în Ministerul Economiei. A absolvit, în 2001, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Facultatea de Ştiinţe Economice. În trecut, firma la care acesta deține 75% din acțiuni a avut mai multe contracte cu statul. Chiar și cu regia autonomă la care avea să fie numit, ulterior, administrator special.
- Valentin Popa – ministrul educaţiei naționale
Este rector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, din primăvara anului 2012. Anul trecut, a fost în mijlocul unui scandal după ce s-a descoperit ca universitatea suceveana a cumparat mai multe bilete de avion în valoare de 70.000 de lei de la o agenţie de turism la care casieră era soţia sa. Valentin Popa a obținut diploma de inginer în Electronică şi telecomunicaţii în 1989 și și-a luat doctoratul la Iași în 1998 în specialitatea Componente, dispozitive şi circuite electronice.
- Nicolae Burnete- ministrul cercetării și inovării
A absolvit Institutul Politehnic Cluj-Napoca, specializarea Mecanică Agricolă, ca șef de promoție. Între 1980 și 1985 a făcut diverse studii de specializare atât în România, cât și în Franța și Germania. Din 1989 a activat în diverse funcții în cadrul Universității Tehnica din Cluj Napoca, iar în perioada 2004-2012 a fost decanul Facultății de Mecanică. În perioada 2012-2013 a deținut funcția de director general adjunct la Direcția Generală Învățământ Superior, din cadrul Ministerului Educației Naționale.