joi

18 aprilie, 2024

22 martie, 2013

Imobilele RA-APPS vor fi vândute la un preţ cu până la 30% mai mic comparativ cu cel de pornire, dacă licitaţia se repetă, şi vor fi cedate şi prin negociere la a treia încercare de vânzare, imobilele de peste 50.000 euro putând fi plătite în rate lunare eşalonate până la trei ani cu un avans de 25%.

Tinerii căsătoriţi, care au fiecare vârsta de pana la 35 de ani, vor putea achita un avans cuprins între 10-25% din preţul de vânzare.

Prevederea este inclusă în ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a reglementat condiţiile de vânzare şi ocupare a imobilelor aflate în administrarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), prezentată de Mediafax.

(Descarcă de aici ordonanța de urgență pentru vânzarea imobilelor RAAPPS)


Documentul simplifică procedura de vânzare şi plată a imobilelor RA-APPS, cu argumentul că vânzările efectiv realizate anul trecut sunt net inferioare celor preconizate şi că neadoptarea acestor măsuri propuse va genera efecte negative, concretizate în continuarea şi agravarea procesului de degradare şi chiar distrugere a bunurilor aparţinând domeniului public şi privat al statului.

Conform documentului, licitaţia deschisă cu strigare pentru vânzarea imobilelor este valabilă dacă a fost prezentată cel puţin o ofertă la nivelul preţului de pornire, iar în cazul în care licitaţia a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, se va organiza o nouă licitaţie, având însă preţul de pornire cu 10% mai mic faţă de cel stabilit, dar nu mai mic decât „valoarea de inventar” a imobilului.

În cazul în care cea de a doua licitaţie a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, se va organiza o nouă licitaţie, având preţul de pornire cu 20% mai mic faţă de cel stabilit , dar din nou nu mai mic decât „valoarea de inventar” a imobilului.

În toate cazurile, licitaţia se adjudecă în favoarea celei mai bune oferte din punct de vedere valoric. La oferte egale, va fi declarat câştigător al licitaţiei titularul unui contract de locaţiune, concesiune, locaţie de gestiune, asociere în participaţie sau prestări de servicii încheiat potrivit legii, având ca obiect imobilul vândut în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.


Dacă cea de-a treia licitaţie a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, imobilul va putea fi vândut „prin negociere”, pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu 30% decât preţul stabilit , dar nu mai mică decât valoarea de inventar a imobilului.

În termen de două zile lucrătoare de la înregistrarea ofertei de cumpărare, RA-APPS va publica pe site-ul propriu anunţul privind înregistrarea acesteia.

În cazul în care, în termenul de două zile lucrătoare de la publicarea pe site-ul RA-APPS a anunţului privind înregistrarea ofertei de cumpărare a imobilului, se înregistrează mai multe oferte, se va organiza o nouă licitaţie. Preţul de pornire al licitaţiei va fi mai mic cu 30% faţă de cel stabilit, dar nu mai mic decât valoarea de inventar a imobilului.

Aeste modificări au fost decise în condiţiile în care, la finele anului trecut, pe fondul licitaţiilor eşuate în lipsă de oferte, Guvernul a fost obligat să revizuiască în scădere drastică estimarea de venituri obţinute în 2012 din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: