Asociaţiile de proprietari vor contribui cu un procentaj mai mare la cofinanţarea lucrărilor de reabilitare a blocurilor vechi, pe fonduri europene, dacă locatarii au venituri mai mari, potrivit unei informări aprobate miercuri de Guvern.
Printr-o nouă schemă de finanţare în Programul Operaţional Regional, aprobată de Comisia Europeană, blocurile de locuințe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990 în care locuiesc categorii sociale vulnerabile vor fi reabilitate pentru creșterea eficienței energetice.
Pe 15 octombrie 2012 va fi lansat apelul public de proiecte, beneficiarii fiind primăriile.
Ratele de finanţare aplicabile sunt 60% de la Comisia Europeană și Bugetul de stat şi 40% de la primărie şi asociația de proprietari.
Însă partea de cofinanţare a primăriilor va fi calibrată în funcție de proporția familiilor cu venituri reduse din blocul respectiv:
Dacă peste 50% dintre proprietari au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro, contribuția autorității publice locale este de 30%, iar cea a asociației de proprietari 10%.
Dacă 50% dintre proprietari au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro, contribuția autorității locale este de 20%, iar cea a asociației de proprietari 20%.
Dacă mai mult de 50% dintre proprietari au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro, contribuția autorității publice locale este de 10% și cea a Asociației de proprietari 30%.
Finanţarea anvelopărilor se face în cadrul unui nou domeniu major de intervenție – „Sprijinirea investițiilor în eficiență energetică a blocurilor de locuințe”, în cadrul Axei Prioritare 1 a Programului Operațional Regional 2007-2013 „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor”.
Bugetul programului de reabilitare termică a blocurilor este de 304 milioane euro, din care 150 milioane din fondul european de dezvoltare Regională și 154 milioane din contribuția națională.