joi

28 martie, 2024

11 octombrie, 2018

Şefii de stat din Grupul de la Vişegrad (V4), format din Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia, reproșează din nou Bruxelles-ului că se amestecă excesiv în politica internă a statelor membre.

Declarația a fost făcută joi, la summitul V4, desfășurat în Slovacia și la care participă președinții celor patru state.


”Unul dintre aceste neajunsuri, pe care liderii celor patru ţări l-au evidenţiat, este interferenţa excesivă a instituţiilor europene în politica internă a statelor membre. De asemenea, ei (șefii celor patru state – n. red.) au menţionat situaţia din Ungaria şi cea din Polonia drept exemple ale acestei interferenţe a instituţiilor europene”, a spus Krzysztof Szczerski, şeful de cabinet al preşedintelui polonez Andrzej Duda, după primele discuții din cadrul reuniunii.

Potrivit oficialului polonez, această interferenţă este de natură exterioară Tratatului UE şi este posibilă pentru că instituţiile europene îşi creează singure propriile competenţe, depășindu-le pe cele atribuite de Tratat.

”Este ceva care face ca Europa să-şi piardă fundamentul, pe care l-a avut la început, acela că orice se întâmplă în Europa se întâmplă cu acordul statelor, în numele naţiunilor europene şi cu respectarea alegerilor şi a opiniilor lor politice”, a accentuat Krzysztof Szczerski.

Comisia Europeană a sesizat în septembrie Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, din cauza schimbărilor iniţiate de Varşovia în sistemul judiciar. Aceste intervenții afectează independența sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, astfel încât Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit art.19 al Tratatului privind UE în legătură cu art.47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, acuză Comisia Europeană..


Polonia este vizată şi de o altă procedură, cea de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept.

Ungaria este al doilea stat membru față de care a fost declanșată, de către Parlamentul European, procedura de activare a Articolului 7.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: