luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 septembrie, 2019

Grupul Deutsche Telekom/ OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acțiunilor deținute la Telekom România, dar mai este nevoie și de acordul statului român care ar avea drept de preemțiune, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.

Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, i-a propus în data de 22 iulie premierului Viorica Dăncilă să creeze și să coordoneze un grup interministerial din care să facă parte reprezentanți ai Ministerelor de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE. Prima ședință pentru constituirea acestui grup a fost convocată pentru miercuri, 25 septembrie. Motivul ar fi că tranzacția este una de interes strategic pentru statul român.

Telekom România este compusă din fostele firme Romtelecom și Cosmote. Fostul Romtelecom este controlat de grupul elen OTE deține 54% din acțiuni, iar statul român, prin intermediul Ministerului Comunicațiilor, este acționar minoritar cu 46% din acțiuni. Grupul elen OTE este controlat la rândul său de Deutsche Telekom (40% din acțiunile OTE).


Orange, liderul pieței de comunicații mobile din România, ar fi interesată de preluarea infrastructurii fixe de comunicații a fostului Romtelecom, pentru a fi un furnizor complet de servicii fix-mobile, așa cum va fi și Vodafone care a preluat UPC.

Surse din industrie susțin că DT ar fi bătut palma cu Orange pentru vânzarea acțiunilor pe care le deține la fostul Romtelecom, dar că în toată această ecuație este și statul român care ar avea drept de preemțiune.

„Statul are drept de preemțiune, dar pentru o decizie ar trebui să angajeze un consultant sau bancă de investiții care să analizeze situația și să-i ofere un răspuns cu privire la posibile scenarii:

1. statul rămâne cu pachetul de acțiuni pe care-l are
2. cumpără acțiuni de la DT/OTE
3. vinde la rândul său total sau parțial din acțiunile pe care le deține

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pentru ca tranzacția dintre DT/OTE și Orange să aibă loc, Guvernul ar trebui să adopte o strategia de vânzare printr-o Hotărâre de Guvern.”, susține sursa.

DT/OTE ar vrea să vândă și operațiunile mobile (furnizate prin fostul Cosmote), dar nu ar fi ajuns la o înțelegere cu DIGI/RCSRDS, grup controlat de Zoltan Teszari și nici cu bulgarul Spas Rusev ori cu compania rusă ER-Telecom, printre cei mai mari 10 jucători din industria de telecomunicaţii din Rusia, susțin sursele HotNews.ro.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: