luni

15 aprilie, 2024

5 mai, 2021

România a implementat integral doar cinci din cele 18 recomandări stabilite după evaluarea din 2015 şi procedura de evaluare ad-hoc din 2017 cu privire la aspecte legate de reforma judiciară, arată raportul publicat miercuri de GRECO, organismul anticorupţie al Consiliului Europei.

Documentul mai precizează că nivelul de respectare a recomandărilor  de prevenire a corupţiei în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor rămâne nesatisfăcător, în pofida unor progrese şi reforme planificate.

Având în vedere importanţa acestor recomandări pentru prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor, GRECO subliniază că este necesară o acţiune mai hotărâtă pentru implementarea acestora.

(Citiți și: „Proiectele legilor Justiției vor fi trimise spre avizare Comisiei de la Veneția și GRECO, înainte de a fi înregistrate la Parlament”)


Principalele observații din raportul GRECO:

  • Doar 5 din 18 recomandări au fost implementate în totalitate
  • În ceea ce privește prevenirea corupţiei în rândul magistraților – judecători şi procurori -, în urma reformelor puternic criticate ale sistemului de justiţie penală (2017-2018) din România şi a deciziei GRECO de a aplica procedura sa ad-hoc, GRECO recunoaşte că în ultimul an au fost luate unele măsuri şi iniţiative mai promiţătoare și cu potențial de a rectifica multe dintre neajunsuri.
  • Un proiect de lege privind statutul magistraţilor din România este în curs de desfăşurare şi este în prezent supus consultării publice. Acesta prevede o procedură mai transparentă şi criterii de evaluare mai obiective pentru numirea procurorilor în funcţiile cele mai înalte şi abordează, de asemenea, răspunderea judecătorilor.
  • Un rol mai puternic pentru Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) în acest proces este încă necesar, iar implicarea puterii executive, adică a ministrului justiţiei, în numirea sau revocarea celor mai înalţi procurori ar trebui diminuată pentru a asigura independenţa judiciară.
  • Trebuie stabilite criterii obiective şi clare, bazate pe merit şi calificare, pentru promovarea judecătorilor şi procurorilor în funcţii superioare.

GRECO salută de asemenea consolidarea în continuare a competenţelor de supervizare ale CSM şi Inspecţiei Judiciare, precum şi desfăşurarea iniţiativelor de formare şi conştientizare ce vizează întărirea, consolidarea integrităţii judiciare şi asigurarea unor proceduri disciplinare mai uniforme şi rapide în sistemul judiciar.

Grupul de experți anticorupție solicită autorităților române să furnizeze periodic actualizări privind măsurile luate pentru implementarea recomandărilor aflate în aşteptare până cel târziu la 31 martie 2022, scrie Agerpres.

Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care îşi propune să îmbunătăţească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupţiei prin monitorizarea respectării de către acestea a standardelor anticorupţie. El ajută statele să identifice deficienţele în politicile naţionale anticorupţie, fapt ce determină reformele legislative, instituţionale şi practice necesare. În prezent, acesta cuprinde cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus, Kazahstan şi Statele Unite ale Americii.


 

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: