luni

15 iulie, 2024

3 decembrie, 2017

Comisia Europeană (CE) a anunțat că „instituțiile europene au ajuns la un acord la nivel tehnic cu autoritățile elene privind pachetul de măsuri de susținere corespunzător programului Mecanismului European de Stabilitate (ESM)” – spune un comunicat al CE. FMI este parte a acordului.

„Autoritățile intenționează să pună în aplicare acțiunile prealabile necesare pentru încheierea celei de-a treia revizuiri cât mai curând posibil”, mai spune anunțul CE.

Acordul preliminar obținut sâmbătă face parte din a treia evaluare a derulării programului ESM și a progreselor Greciei în cadrul acestuia. Documentul va fi prezentat luni 4 decembrie Consiliului miniștrilor de Finanțe al CE (Eurogrup), care va lua o decizie în ianuarie.


Miniștrii eleni de Finanţe, Euclide Tsakalotos și cel al Economiei, Georges Stathakis, discutaseră marţi, la Atena, cu reprezentanţii Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene, Mecanismului European de Stabilitate (ESM) şi ai Fondului Monetar Internaţional.

În cadrul acordului, Atena va trebui să implementeze un set amplu de reforme potrivit celei de a treia etape a programului său de salvare de incapacitatea de plată.

Odată aprobat acordul, creditorii menționați urmează să elibereze împrumuturi de aproximativ cinci miliarde de euro din actualul program de salvare de 86 miliarde de euro, cel de-al treilea din 2010.

Autoritățile UE au afirmat că acest lucru ar putea fi făcut înainte de sfârșitul lunii ianuarie, dacă totul decurge conform planului, potrivit Reuters.


Apoi va urma încă o evaluare a reformelor convenite, înainte de încheierea programului în luna august.

După șapte ani de împrumuturi de austeritate și de credite de salvare în valoare de aproximativ 270 de miliarde de euro (238,31 miliarde de lire), Grecia speră că al treilea plan va fi și ultimul.

Guvernul Elen a dorit să încheie rapid evaluarea, care a început în octombrie, pentru a începe discuțiile privind reducerea datoriilor și termenii ieșirii țării de la programul de salvare.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a apreciat acest acord ca un „semnal puternic pentru investitorii în Grecia (…) Voi informa Eurogrupul, luni, despre această veste excelentă”, a scris oficialul, pe Twitter.

„Viteza cu care sa ajuns la această înțelegere este un semnal că Grecia este pe deplin angajată să încheie programul”, a declarat un alt oficial al UE pentru Reuters.

Participarea deplină a FMI la programul de salvare este încă supusă evaluării de către FMI a reformelor convenite.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: