fbpx

Guvernul a aprobat programul de implementare a noii infrastructuri de comunicații de bandă largă

Guvernul a aprobat miercuri Programul pentru implementarea Planului național de dezvoltare a infrastucturii NGN (Next Generation Network), al cărui obiectiv este dezvoltarea de...Citeste mai departe »

Proiect: cont unic pentru plata amenzilor contravenționale – mecanism electronic de evidență

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Lege care facilitează plata amenzilor contravenționale, instituind un mecanism electronic de evidență și comunicare în materie....Citeste mai departe »

Comisia Europeană anchetează comerţul online din UE

Comisia Europeană a lansat miercuri o anchetă privind concurenţa în comerţul online din UE, se arată într-un comunicat de presă al CE. Investigaţia...Citeste mai departe »

20 de companii americane vin la Bucureşti şi la Varşovia să caute contracte în domeniul securităţii cibernetice

O delegaţie de 20 de companii americane, condusă de către adjunctul secretarului al Comerţului Bruce Andrews, va participa la o misiune comercială în...Citeste mai departe »

Google oferă 150 de milioane proiectelor media europene

Compania americană Google s-a angajat să ofere, în următorii 3 ani, suma de 150 milioane de euro editorilor de presă europeni și jurnalismului...Citeste mai departe »

Comisia Europeană acuză oficial Google de abuz de poziţie dominantă pe piaţă. Bruxelles-ul anchetează şi platforma Android

Comisarul pentru concurenţă, Margarethe Vestager (foto), a anunţat miercuri că Bruxelles-ul acuză oficial Google pentru folosirea ilegală la poziţiei sale dominante pe piaţă,...Citeste mai departe »

Nokia a achiziţionat Alcatel-Lucent pentru 15,6 miliarde de euro

Nokia a confirmat miercuri că a achiziţionat compania telecom franceză Alcatel-Lucent pentru o sumă de 15,6 miliarde de euro. Compania finlandeză va deveni...Citeste mai departe »

Percheziții la nivel european la retaileri online suspectați de practici anticoncurențiale

Comisia Europeană a anunțat marți că inspectorii săi au efectuat percheziții la sediile unor companii care vând online produse electronice, în baza unor...Citeste mai departe »

Primul “copac digital” cu conexiune Wi-Fi din România, disponibil în portofoliul Telekom

Primul “copac digital” din România, un încărcător pentru dispozitive mobile cu internet Wi-Fi, care foloseşte energia solară, a fost “plantat” la Timişoara de...Citeste mai departe »

România, Bulgaria și Grecia, codașele UE privind societatea digitală

România, Grecia și Bulgaria sunt codașele Uniunii Europene în privința economiei și societății digitale, potrivit unui raport dat publicității de Comisia Europeană. DESI...Citeste mai departe »

Directorul general Radiocom (SNR), Gabriel Grecu, revocat din funcţie pentru întârzierea procesului de trecere la televiziunea digitală

Consiliul de Administraţie al Radiocom (SNR) l-a revocat din funcţie pe directorul general al companiei, Gabriel Grecu, din cauza ratării unor obiective de...Citeste mai departe »

UE mizează pe 5G ca să recupereze în cursa tehnologiilor mobile

Uniunea Europeană intenționează să semneze acorduri de cooperare cu China, Japonia și SUA pentru a dezvolta următoarea generație de sisteme de comunicații mobile...Citeste mai departe »

Autoritățile au actualizat Strategia privind Agenda Digitală pentru România 2020

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a publicat joi o versiune finala a strategiei nationale prinvind Agenda Digitala pentru Romania 2020, care integreaza observaţiile...Citeste mai departe »

Romania digitală 2020: Un proiect cursdeguvernare.ro – Telekom

cursdeguvernare.ro deschide astăzi un proiect editorial, cu susținerea Telekom România, la capătul căruia să putem configura un desen: cum ar putea arăta România...Citeste mai departe »

Unul din cinci europeni foloseşte servicii de stocare în Cloud. În România, doar unul din 10 oameni recurg la aceste servicii

Unul din cinci europeni foloseşte servicii de stocare în Cloud, pentru a păstra documente, fotografii, muzică, imagini video sau alte fişiere, a arătat...Citeste mai departe »

Germania stimulează investiţiile în răspândirea internetului de mare viteză

Guvernul german a văzut în planul de investiţii Juncker – în valoare de 315 miliarde de euro – oportunitatea de a face noi...Citeste mai departe »

Google oferă 150 de milioane proiectelor media europene

de Vladimir Ionescu 28.4.2015

gooCompania americană Google s-a angajat să ofere, în următorii 3 ani, suma de 150 milioane de euro editorilor de presă europeni și jurnalismului orientat către promovarea start-up-urilor, anunță marți BBC.

Banii – parte a unui pachet mai amplu – vor fi folosiți în ajutorarea organizațiilor care încearcă să câștige bani din propria platformă online.

Propunerile Google și eventuale conflicte de interese

Printre instituțiile media europene care sprijină acest proiect se numără Financial Times, Guardian, El Pais și Die Zeit. Alte organizații media, precum cele ale grupurilor Axel Springer sau News Corp, care au criticat politicile Google în trecut, nu s-au alăturat proiectului, anunță BBC, deși finanțatorul american afirmă că și acestea sunt binevenite în proiect.

Google a inițiat un demers similar și în 2013, când a acceptat să constituie un fond destinat presei franceze, în încercarea de a încheia o dispută referitoare la dreptul Google News de a utiliza titluri și texte ale site-urilor franceze. La momentul respectiv, specialiștii afirmau că înțelegerea propusă de Google presei franceze ”deschidea ușa” unor aranjamente similare cu media din alte state europene, interesate la rândul lor în a obține drepturi de autor asupra textelor republicate.

Potrivit BBC, organizațiile media care au acceptat deja propunerile Google ar trebui să își asigure cititorii că au adoptat măsuri pentru evitarea eventualelor conflicte de interese ce ar putea apărea ca urmare a viitoarelor relatări legate de activitatea companiei americane.

Publicația britanică remintește faptul că UE a acuzat recent Google că abuzează de poziția de monopol din domeniul căutărilor online și a solicitat înăsprirea condițiilor de utilizare a datelor personale. Aceste chestiuni litigioase pot constitui subiecte de știri în presa europeană.

Suplimentar fondului de inovare, Google a mai anunțat că:

  • va colabora cu editorii europeni pentru creșterea veniturilor din reclamă, aplicații, abonamente la site-uri și date agregate
  • va plăti trei angajați, la Paris, Hamburg și Londra, care să predea jurnaliștilor abilități digitale
  • va finanța cercetări legate de obiceiurile de consum de știri și pentru a găsi noi modalități de agregare a informațiilor furnizate de cetățeni

”Prin intermediul Noii Inițiative Digitale, Google va colabora cu editorii de presă și cu organizațiile jurnaliștilor pentru a-i ajuta în definirea unor modele sustenabile în media. Acesta este doar un început, invităm și alte organizații să ni se alăture”, afirmă Carlo D’Asaro Biondo, președinte al relațiilor strategice ale Google în Europa.

În ciuda acestor asigurări, există voci care sunt sceptice în privința acestei oferte lansate de compania americană. ”Salutăm Noua Inițiativă Digitală, în care vedem un important potențial. Dar acest potențial depinde mai puțin de Google Europa, ci de deschiderea decidenților aflați la sediul central al companiei. Vom afla dacă inițiativa este una de succes atunci când vom remarca schimbări care să garanteze dezvoltarea jurnalismului în era digitală”, afirmă Tony Danker, directorul internațional al Guardian News & Media Limited.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.4.2015

Lăsați un comentariu