duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 iulie, 2021

giorgiana hosu diicotGiorgiana Hosu, fostă procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și de Terorism (DIICOT) s-a pensionat, la 49 de ani. Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele de ieșire din magistratură a 12 judecători și procurori, printre care se numără și Giorgiana Hosu.

Procuroarea a demisionat în septembrie anul trecut de la conducerea DIICOT, după ce soțul său a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare.

Fostul polițist Dan Hosu a fost condamnat în acel moment, în prima instanță, la trei ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea de informații care nu sunt destinate publicității, în dosarul Carpatica.


După demisie, ea a revenit în schema Parchetului General.

Giorgiana Hosu ocupa funcția de șef DIICOT din luna februarie 2020, când a fost propusă de fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu și numită de președintele Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ al CSM.

Numirea ei a fost dur criticată de asociațiile magistraților, care i-au acuzat pe Cătălin Predoiu și Klaus Iohannis că nu respectă recomandările MCV. Oficialii europeni din domeniu au soliciat ca ministrul Justiției și șeful statului să respecte avizele CSM la numirea șefilor de parchete, chiar dacă aceste avize sunt consultative, nu obligatorii.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

După ce procuroarea și-a depus cererea de pensionare, luna trecută, actualul ministru al Justiției, Stelian Ion, critica legislația ce le permite magistraților retragerea după doar 25 de ani de muncă.


„Este absolut anormal ca la o vârstă atât de fragedă, să spun aşa, să ieşi la pensie. Mă gândesc că peste câţiva ani, dacă aş fi fost magistrat, iată mi-aş fi putut depune şi eu cererea de pensionare, ceea ce este peste imaginaţia mea. Nu mi-aş imagina vreodată o asemenea ipoteză, dar iată că în România se întâmplă”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: