Giorgiana Hosu, fostă procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și de Terorism (DIICOT) s-a pensionat, la 49 de ani. Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele de ieșire din magistratură a 12 judecători și procurori, printre care se numără și Giorgiana Hosu.
Procuroarea a demisionat în septembrie anul trecut de la conducerea DIICOT, după ce soțul său a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare.
Fostul polițist Dan Hosu a fost condamnat în acel moment, în prima instanță, la trei ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea de informații care nu sunt destinate publicității, în dosarul Carpatica.
După demisie, ea a revenit în schema Parchetului General.
Giorgiana Hosu ocupa funcția de șef DIICOT din luna februarie 2020, când a fost propusă de fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu și numită de președintele Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ al CSM.
Numirea ei a fost dur criticată de asociațiile magistraților, care i-au acuzat pe Cătălin Predoiu și Klaus Iohannis că nu respectă recomandările MCV. Oficialii europeni din domeniu au soliciat ca ministrul Justiției și șeful statului să respecte avizele CSM la numirea șefilor de parchete, chiar dacă aceste avize sunt consultative, nu obligatorii.
După ce procuroarea și-a depus cererea de pensionare, luna trecută, actualul ministru al Justiției, Stelian Ion, critica legislația ce le permite magistraților retragerea după doar 25 de ani de muncă.
„Este absolut anormal ca la o vârstă atât de fragedă, să spun aşa, să ieşi la pensie. Mă gândesc că peste câţiva ani, dacă aş fi fost magistrat, iată mi-aş fi putut depune şi eu cererea de pensionare, ceea ce este peste imaginaţia mea. Nu mi-aş imagina vreodată o asemenea ipoteză, dar iată că în România se întâmplă”.