joi

18 aprilie, 2024

14 februarie, 2018

Andsrea Nahles și Martin Schultz, un cuplu neconsolat

Martin Schulz a demisionat formal de la conducerea SPD, părăsind prima scenă la doar un an după ce a revenit în politica internă a Germaniei.

Schultz a spus marți, în fața conducerii executive a partidului, că speră ca demisia sa să unească partidul și să declanșeze o dezbatere asupra câștigurilor pe care o nouă ”mare coaliție” le poate aduce SPD.

Departe de a unifica partidul, demisia lui Martin Schultz lasă SPD copleșit de griji și de îndoieli.


Neînțelegerile din interiorul SPD au ieșit la iveală marți, când s-a pus în discuție alegerea unui succesor în funcția de președinte. O parte a liderilor social-democrați au sperat că instalarea în fruntea partidului, ca președinte interimar, a popularului lider de grup parlamentar Andrea Nahles va stabiliza SPD.

Propunerea a fost însă primită cu reticență, până la urmă conducerea executivă desemnându-l președinte interimar pe primarul din Hamburg, Olaf Scholz, care va deține poziția până în aprilie, când Convenția SPD va vota noul președinte.

Andrea Nahles va candida pentru președinția SPD, însă în acest moment există un grup important care susține că liderul SPD ar trebui ales într-un scrutin la care să fie consultați toți membri de partid, nu doar delegații la Convenție.

Dacă această viziune va deveni majoritară, atunci alegerea unui nou președinte SPD va fi întârziată, în competiție urmând să intre cu siguranță mai mulți candidsați.


Majoritatea analiștilor citați de presa germană cred că majoritatea celor 463.000 de membri SPD vor aproba acordul de coaliție încheiat de Martin Scultz, viitorul program de guvernare conținând prevederi apreciate de pensionari, muncitori, și alte categorii sociale ce formează bazinul votanților SPD.

Reuniunea de marți a demonstrat că mulți lideri de partid sunt acuzați că pun propriile interese în fața interesului de partid, Martin Schultz fiind o țintă predilectă a acestui tip de critică.

Fostul președinte a anunțat imediat după alegerile din septembrie 2017 că nu va împinge SPD într-o nouă alianță cu CDU/CSU, mai târziu insistând tocmai în această direcție. După acel moment, a promis că nu va accepta nicio poziție în viitorul guvern, dar la finalul negocierilor cu alianța Angelei Merkel  și-a încălcat promisiunea, ceea ce a dus la scăderea credibilității sale în SPD.

Potrivit Politico, atunci când a evocat pentru prima oară posibilitatea de a renunța la șefia partidului, Martin Schultz a făcut-o pentru că a crezut că va putea ocupa fără probleme poziția de ministru de Externe într-un nou Cabinet Merkel după ce membrii SPD vor aproba participarea la guvernare.

Calculul președintelui s-a dovedit greșit- un val de dsezaprobare a acestei mișcări, provocată în interiorul partidului de către fostul președinte, actual ministru de Externe, Sigmar Gabriel, l-a forțat pe Martin Schultz să anunțe public că nu dorește să facă parte din noul guvern.

”Căderea” politicianul Martin Schultz este una dintre cele mai spectaculoase din perioada de după război a Germaniei- ales președinte de partid cu 100% din voturile delegaților de la Convenția din 2017, prezentat electoratului german în campanie drept ”Cancelarul lui Dumnezeu”, Martin Schultz a condus partidul la cel mai prost rezultat înregistrat în alegerile generale.

Cariera sa a părut în siguranță până la momentul în care negocierile Angelei Merkel cu Verzii și Liberalii au eșuat, iar SPD s-a oferit drept ”colac de salvare”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: