marți

28 mai, 2024

17 ianuarie, 2018

Germania şi Turcia vor relua consultările regulate la nivel guvernamental după o întrerupere de aproape un an, în contextul în care Ankara continuă să insiste pentru o normalizare a relaţiilor bilaterale tensionate, anunță Agerpres, care citează DPA.

Anunțul apare în contextul în care Turcia pregătește o ofensivă armată în teritoriile din nordul Siriei.

Responsabili de rang înalt de la Ankara urmează să discute miercuri, la Berlin, cu reprezentanţi ai Ministerului federal de Interne pe tema luptei împotriva grupării teroriste Stat Islamic.


Relaţiile germano-turce au cunoscut o ruptură serioasă după puciul eşuat din iulie 2016 împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat ulterior Berlinul că adăposteşte susţinători ai clericului exilat Fetullah Gulen, considerat vinovat de orchestrarea tentativei de lovitură de stat.

Turcia a arestat între timp mai mulţi cetăţeni germani pentru suspiciuni de terorism şi a acuzat politicieni germani de comportament nazist după ce unor miniştri turci li s-a interzis desfăşurarea unor mitinguri electorale în Germania anul trecut.

”Germania este un punct de origine şi o destinaţie pentru terorişti jihadişti, ale căror deplasări spre şi din Siria îi poartă prin Turcia”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului federal de Interne pentru Die Welt.

Turcia a fost, la rândul său, ţinta unor atacuri islamiste grave, ”de aceea, necesitatea de a coopera cu Ankara în privinţa a ceea ce considerăm terorism rămâne neschimbată”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.


Ultimele discuţii bilaterale pe teme de securitate au avut loc în februarie 2017, când cancelarul Angela Merkel a întreprins o vizită în Turcia.

Potrivit unei statistici a Ministerului federal de Interne, între lunile ianuarie-noiembrie 2017, 7.952 de cetăţeni turci au depus cereri de azil în Germania, printre ei aflându-se 3.953 de kurzi.

În aceeaşi perioadă, alţi 622 de cetăţeni turci – responsabili de rang înalt, diplomaţi sau militari – au cerut azil în Germania.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: