24 septembrie, 2017

Creștin – democrații (CDU) au câștigat alegerile legislative din Germania, Angela Markel a obținut al patrulea mandat de cancelar, iar Alternativa pentru Germania (AfD) a devenit al treilea partid.

Exit-pollurile arată însă rezultate mult mai slabe decât cele estimate pentru principalele partide:

  • Creștin – democrații Angelei Merkel și CSU (Uniunea Creștin – Democrată, aliații tradiționali ai CDU) – 32,2% din voturi, sub scorul slab obținut în 1998, când au fost înfrânți cu 35,1%. Rămâne cel mai important partid din Germania
  • Social – democrații (SPD), conduși de Martin Schulz, au câștigat doar 20,8% din voturi, acesta fiind noul cel mai slab rezultat de după al doilea război mondial
  • AfD, dreapta naționalistă și antiimigrație, a obținut 13,1% din voturi, ceea ce face ca pentru prima oară după 1945 o formațiune de extremăsă intre în legislativul german
  • FDP – partidul pro-business, preferat de Angela Merkel pentru formarea coaliției de guvernare – 10,4%
  • Partidul Verzilor – 9,2%
  • Die Linke, stânga radicală – 8,7%.
Sursa: ARD

Participarea a fost similară celei din 2013 – 72,5%

Social – democrații au anunțat retragere în opoziție


SPD, cu o strategie de campanie ce anunța dezastrul (pe tema justiției sociale, care nu avea cum să prindă într-o țară cu aproape întreaga forță de muncă ocupată), a obținut un scor mizerabil și confirmă criza social-democrației în Europa, comentează presa germană.

Imediat după anunțarea exit pollurilor, liderul secund al formațiunii, Manuela Schwesig, a anunțat că SPD se retrage în opoziție.

„Am primit un mandat clar din partea alegătorilor – de a merge în opoziție (…) Pentru noi, marea coaliție se încheie azi„, a declarat ea.

Decizia este importantă, întrucât înseamnă că AfD nu va conduce opoziția în Bundestag.


Ulterior, Martin Schulz, a explicat că toți liderii au fost de acord cu această soluție și că urmează o perioadă de analiză a rezultatului.

Martin Schulz rămâne liderul formațiunii,

Coaliția Jamaica

“Am sperat pentru un rezultat mai bun. dar nu trebuie să uităm că avem în fața noastră un mandat parlamentar foarte provocator”, a declarat Angela Merkel, după anunțarea estimărilor, referindu-se la AfD.

Ea a promis că CDU va aborda îngrijorările aegătorilor AfD, pentru a-i recâștiga pe cei care au votat acum cu extremiștii.

În discursul ținut la sediul CDU, ea a făcut și câteva sugestii referitoare la viitoarele priorități ale UE:

„Trebuie să lucrăm pentru o țară dreaptă și liberă. Aceasta înseamnă că trebuie să aducem împreună statele UE pentru a lupta împotriva cauzelor migrației și s imigrației ilegale.

Este clar că securitatea este un subiect mai important pentru oameni, decât cel al prosperității”, a spus cancelarul Merkel.

După căderea abruptă de la 41,5% din voturi în 2013, la 32%, și retragerea SPD; Angela Merkel va avea nevoie probabil de câteva luni pentru a forma coaliția de guvenare, apreciază The Guardian.

O variantă ar fi așa numita coaliție Jamaica, numită astfel după culoarea partidelor ce o vor forma (negru – auriu – verde): CDU/CSU, liberalii din FDP și Verzii.

Este o coaliție încă netestată la nivel național.

Comentatorii avertizează însă asupra unor incompatibilități între CSU (considerată formațiunea soră a CDU) și Verzi, incompatibilități ce ar putea face imposibilă Coaliția Jamaica.

Mathieu von Rohr, de la Der Spiegel, spune că s-ar putea ajunge la noi alegeri dacă cele două partide nu vor reuși să ajungă la un compromis.

Liberalii reintră în parlament și ajung în coaliție

Christian Linder, liderul liberalilor de la FDP, a declarat duminică seara că noul start oferit de alegători partidului (referire la faptul că nu au intrat în parlamentul federal în legislatura care se încheie acum),  înseamnă o nouă șansă, care vine împreună cu o mare responsabilitate.

„Suntem gata să-i facem față”, a spus el, sugerând clar că vor intra în coaliție.

Coaliția Negru – Galbenă (CDU – FDP) a condus Germania timp de 16 ani, sub Helmut Khol.

Concesiile Verzilor

De data aceasta, CDU – FDP are nevoie de Verzi pentru coaliție și întrebarea este dacă programele celor trei formațiuni vor permite o colaborare.

La nivelul muncipiilor și landurilor, creștin- democrații și Verzii au reușit să lucreze împruenă, dar analiștii consideră că pentru guvernare va fi nevoie de concesii din partea ecologiștilor.

Totul va depinde de atitudinea aripii conservatoare a Verzilor, Realo, cred analiștii.

AfD – 22,8% în fosta Germanie Democrată

„Ne vom lua înapoi țara și poporul”

Pentru prima oară după Al Doilea Război Mondial, un partid de extremă dreaptă intră în parlamentul federal al Germaniei.

Nu intră pe orice poziție, ci devine a treia forță politică din această țară, grație scorului uriaș obținut în fosta Germanie comunistă, unde acest partid a avut mereu rezultate bune.

De data aceasta, în fosta Germanie Democrată, extremiștii i-au depășit pe social-democrați, fiind votați de 22,8% din alegătorii care au votat.

Liderii formațiunii au promis duminic seara că vor face o opoziție constructivă, dar au insistat pe sloganul deja foarte cunoscut: „Ne vom lua înapoi țara și poporul”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: